Article opinió – Laura Anglada – “El comerç just és un acte re-evolucionari”

Amb motiu del passat 8 de maig, dia mundial del comerç just, volia posar la mirada en el fet de considerar, des de les meves ulleres de sociòloga, el comerç just un acte que pot contribuir a fer REVOLUCIONAR el món per tal que el món EVOLUCIONI.

A partir d’una frase que va dir en George Orwell (1903-1950), novel·lista, periodista i crític: «En una època d’engany universal, dir la veritat és un acte revolucionari» he reflexionat que l’engany en que ell deia que es vivia en aquell moment, segurament ha evolucionat i ara seguim vivint en un altre engany universal. Sobre aquest engany universal d’avui en dia, n’Arcadi Oliveres, a través dels seus llibres, en fa prou anàlisis, incidint, entre d’altres en analitzar aquesta dificultat d’accedir a la “veritat”, al coneixement de la realitat del món, del què passa de veritat arreu. Sosté que qui explica el que passa a la gent són els mitjans de comunicació dominats pels poders fàctics. Uns poders fàctics que tenen interès en promoure un sistema capitalista neoliberal, que genera uns beneficis cada vegada més grans per a uns pocs i misèria cada cop més accentuada per a tots els altres lligada a una destrucció del planeta.

Fa referència a un món on el capital és al centre del motor que fa moure l’economia i que necessita del nostre consum desmesurat per reproduir-se, per alimentar-se. I per açò compta amb l’aliança de la publicitat, que fomenta la fal·làcia de les necessitats imprescindibles però inventades.

El resultat: desigualtats socials i econòmiques, vulneració dels drets humans i un impacte ambiental que no respecta la petjada ecològica i que està hipotecant els recursos de les generacions futures. Seguim vivint en un món en que l’evolució cap a una societat justa, igualitària i que garanteixi els mateixos drets i oportunitats per tothom és possible però té grans lobbies i tot un sistema al qual no interessa que això passi i que té el control sobre grans eines i aliats per sostenir-ho com els mitjans de comunicació entre d’altres.

El primer que cal fer per revertir-ho és tenir la valentia de voler ser conscients que això és així, tenir accés a la informació, als espais, a les vies que informen que un altre món existeix. Només així podrem obrir els ulls. Es clar que la temptació de seguir mantenint el sistema actual i l’autoengany és gran: quan per exemple anam a comprar a grans marques de roba que ofereixen productes molt bé de preu i a la moda, és molt atractiu i difícil resistir-s’hi i més quan no ens informen que no hi ha cap garantia que aquell producte s’hagi elaborat assegurant un treball digne i un respecte pel medi ambient.

En segon lloc, el que cal és estar informats de les alternatives que existeixen per construir un altre món, per fer-lo evolucionar i que si hi són. Entre d’elles, una de molt potent que està al nostre abast, és el consum just i responsable. Es aquell model de consum que deslegitima els grans interessos i dóna suport a l’economia local, als petits productors i comerciants, a aquells productes que tenen un preu just d’acord als costos que ha suposat el procés de produir-los i que garanteix els drets dels treballadors/es, mantint un impacte equilibrat sobre el nostre entorn, sense hipotecar els recursos del nostre planeta. Ens referim al consum d’aliments, d’energia, de roba…De tots aquells productes que no cotitzen a borsa, que no tenen una empresa al darrera que es regeix per l’IBEX 35.

Quan ja saps tot açò, ja estàs en aquest punt, és quan comença la revolució ja que la informació és poder! Comença una revolució pacífica, del dia a dia, que ens retorna el poder de decisió a les persones, que ens retorna la llibertat de triar, que ens retorna la consciencia i que sumada a la dels altres pot anar afeblint al sistema depredador. Es petita però transformadora perquè sumada a la revolució dels altres…pot fer EVOLUCIONAR, les desigualtats i injustícies que existeixen, arreu i aprop al nostre món.

Anant a l’arrel etimològica de REVOLUCIÓ (del llatí), significa canvi profund de les estructures polítiques i socioeconòmiques de la comunitat nacional. I EVOLUCIONAR (contingut a la paraula Revolució) significa fer un canvi gradual, especialment de conducta, d’actitud, d’idees…Per tant, és necessari evolucionar per revolucionar!

Així, el tercer pas és prendre consciència que decidir la nostra actitud, valors i conducta és el poder que tenim, és la nostra responsabilitat, siguem conscients d’això. I amb aquesta podem provocar canvis profunds en les estructures que sustenen el sistema en que vivim. No caiguem en aquell desig d’alguns pocs de convertir-nos en una societat homogènia, controlada i dirigida com ja advertia en George Orwell en la seva novel·la “1984” on un “gran hermano”, a través del control d’uns fils invisibles, conduïa la població cap a un engany universal.

Tenim la veritat al nostre abast. I aquesta ens farà lliures…I també revolucionaris!

Reconstruyamos con Justiciaés el lema del dia Mundial del comerç Just del 2021. Gràcies a tots i totes els que ho feis possible cada dia.