Article Opinió – Oriol Baradad – “Un altre model és possible”

L’any 1997, quan jo era un jove estudiant de ciències ambientals, el Dr. Moreno, la Dra. Bru, el Dr. Roqué i molts altres ens explicaven el que passaria al món cap a l’any 2020. Llavors, quan encara no havíem creuat la barrera del 2000, semblava que ens parlaven d’un futur que tothom imaginava diferent del que ara tenim.

En totes aquelles classes sobre problemàtica ambiental, riscos ambientals o toxicologia ambiental preveien que hi hauria d’haver un canvi global a nivell de consum. La clau estava en la reducció de l’extracció de recursos naturals del planeta, fet que implicava un gran canvi en el model econòmic mundial. Recordo que el lema per impulsar aquest canvi era “Pensa globalment, actua localment”.

Ara, tot just iniciat el 2020, tenim més clar que mai que aquells auguris, tot i que hi ha sectors de la societat actual que encara no ho volen veure, són més certs que mai. Necessitem un canvi de model de vida per poder seguir vivint en aquest planeta, i aquest canvi passa per analitzar i estudiar tots els sectors i veure quines coses podem fer per reconduir la situació en la qual ens trobem.

De tots els sectors que hem d’analitzar, en aquest text em vull centrar en el model energètic que tenim. Actualment és un model energètic de consum de recursos fòssils (carbó i petroli, bàsicament), un model insostenible tant pel que fa a la quantitat de recursos disponibles, com a nivell de contaminació per les emissions o a nivell d’afectacions ambientals en tot el procés d’extracció, transport, etc.

Al nostre país, les grans empreses productores d’energia s’ho han manegat molt bé fins ara per tenir un oligopoli que els ha permès mantenir el sistema en les seves mans i controlar-lo com han volgut. Si no, per què més de 35 ex polítics espanyols d’alt nivell són als consells d’administració d’aquestes multinacionals?

Una forma de poder canviar el model energètic que tenim al nostre país és deixar de consumir l’energia que proporcionen aquestes empreses, bé generant-nos la nostra pròpia energia (que, de moment, no és una opció vàlida per a la gran majoria de la població) o bé fent un canvi de subministrador. L’any 2012 vaig optar per aquesta segona opció, deixar les empreses de l’oligopoli i passar a ser soci de la Cooperativa Som Energia, una cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre que es va constituir l’any 2010.

Actualment, Som Energia té més de 63.000 socis/sòcies i 110.000 contractes. A Menorca ja hi ha més de 340 persones o entitats que han apostat per la cooperativa i s’hi han associat. Són 340 persones o entitats que han decidit apostar per aquest canvi energètic, és a dir, que pensen globalment i actuen localment. El PSM Més per Menorca és una d’aquestes entitats associades a Som Energia, de manera que té contractada l’electricitat de les seves seus des de l’any 2014, any en què es va decidir fer una passa més per canviar el model.

Està clar que el canvi de model energètic va molt més enllà, que els objectius 2030 que es plantegen des de les institucions han de permetre poder tenir una illa energèticament renovable, i que en aquest desplegament d’instal·lacions tots els actors que hi intervinguin han de tenir molt clar quin és el valor del territori que tenim. Els partits polítics han de ser valents i han de voler que aquest canvi es produeixi, i, en cas que no sigui així, només les persones a títol individual o organitzades en petits grups, com fa Som Energia, podrem provocar que hi hagi un nou model, un model que necessitem de forma inmediata.

Necessitem canvis locals importants que facin que es produeixi un canvi global important. Si no comencem des de Menorca i impulsem aquest canvi cap a la resta d’illes i cap a la resta de l’Estat no ho aconseguirem. Crec que el PSM Més per Menorca, des de l’Ajuntament de Ciutadella, i Més per Menorca, des del Consell Insular de Menorca i des del Parlament de les Illes Balears, han de fer una clara aposta per canviar aquest model i impulsar polítiques energètiques valentes per tal que puguem ser un referent sobre el canvi energètic que necessitem.