“La hipocresia regna en la política de relacions exteriors”

Article opinió - Ramon Orfila

“La hipocresia regna en la política de relacions exteriors”

Espanya ha lliurat ja a l’Aràbia Saudita, el primer dels cinc vaixells de guerra adquirits a Navantia, per un valor de més de 1.800 milions d'euros, amb la qual cosa Riad es converteix en el primer client internacional en compra d'armaments a Espanya.

L’obscurantisme respecte dels possibles controls posteriors de l’ús de les armes venudes al país saudita es manté, i fins i tot es justifica el secretisme existent en aquesta matèria,  des del govern de l'Estat, per molt que la participació d'aquell país en la guerra al Iemen exigiria poder comprovar si es compleixen les normes internacionals existents que prohibeixen la venda d'armaments a Estats que participin en algun conflicte armat.

De fet, la Secretaria d'Estat de Comerç, el passat mes de Juny, en una compareixença davant la Comissió de Defensa del Congrés dels diputats ha justificat la negativa del Govern de Sánchez de proporcionar dades més concretes sobre la venda d'armament fabricat a Espanya, argumentant que difondre-les podria afectar la seguretat nacional, i ha emfatitzat la seguretat que es te, des del Govern, que els armaments d'origen espanyol no son utilitzats en la guerra que des del 2014 assola el Iemen i en la que hi participen dos dels principals clients d'Espanya en la venda d'armes, Aràbia Saudí i Emirats Àrabs. Una seguretat basada en pocs... o cap control posterior segons han denunciat ONGs especialitzades.

La Secretària d'Estat, ha afirmat, devant les preguntes dels diputats Marta Rosique i Iñarritu, que Espanya ven armes a Aràbia Saudí perquè sap que no s'utilitzen per vulnerar drets humans, sense aportar cap detall de l'origen d'aquest convenciment.

Hi ha que recordar que el Govern Espanyol, en temps de Felipe González va declarar secret d'Estat les actes de la Junta Interministerial pel Comerç i Control del Material de Defensa i Tecnologies de Doble Us, JIMDDU, i segons ha manifestat la compareixent no te cap intenció de desclassificar cap de les actes de les reunions de la mateixa, basant-se en el contingut de la Llei de Secrets oficials aprovada pel franquisme i encara en vigor.

Fa ben poc, tres ONGs han remès una carta a la Fiscalia General de l'Estat, demanant que s'investigui el presumpte us d'armes, exportades per Espanya, a la guerra del Iemen. Una petició  que  reitera  la denuncia pública que poc abans havien formulat

Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Oxfam Intermón, exigint que “Espanya, quart país del món en exportar armes a Arabia Saudí i un dels primers en exportar-les també a Emirats Àrabs, ha de deixar de ser còmplice d'aquestes atrocitats, suspenent la venda d'armes als països que bombardegen Iemen. A més d'Estats units, Itàlia, Bèlgica, Alemanya, Dinamarca, Finlàndia, Grècia o els Països Baixos han aprovat restriccions a les exportacions militars a la coalició..

¿A qué está esperando España? El gobierno debe abandonar el podio de los mercaderes de la muerte como Reino Unido, Francia o Canadá, que alimentan con armas a presuntos criminales de guerra saudíes y emiratíes y seguir el ejemplo de otros países, como Estados Unidos e Italia, que han decidido dar un paso adelante para respetar el derecho internacional, que prohíbe vender armas con las que se pueden cometer atrocidades. Es hora de cortar el grifo, tal como han pedido recientemente el Consejo de Derechos Humanos de la ONU y el Parlamento Europeo”, assenyala Esteban Beltrán, director de AI España.

Res fa pensar, no obstant, que el Gobierno mas progresista de la historia vulgui seguir aquest camí, i de fet encara ressonen a la nostra memòria les penoses afirmacions de Josep Borrell, el 2018, quan era llavors ministre d'exteriors espanyol i de la portaveu del Govern Isabel Celaa, quan es va denunciar en el mateix sentit que s'ha fet ara, la venda de 400 bombes a Riad. las bombas que se han vendido a Arabia Saudí "son láser de alta precisión y si son de alta precisión no se van a equivocar matando a yemeníes".

En fi..., que farien riure si no fos per la plorera que provoquen.

Notícies relacionades