Article Opinió – Rita Ferrando (JEM) – “De diades i anacronismes”

Aquest pont es “celebrava” el dia de la Hispanitat, també conegut durant molt temps als estats sud-americans com el “dia de la raza” i ara rebatejat com el “dia dels pobles indígenes”. Per a molts aquest és un dia d’orgull nacional, un dia per exhibir la seva bandereta i somiar amb el gran imperi que segueixen defensant tant temps després. Realment però, què se celebra el 12 d’octubre? Aquesta festa, consolidada durant la dictadura franquista, té el propòsit de recordar la història d’Espanya; en concret el moment que Cristòfol Colom va arribar a Amèrica. Aquesta etapa, encara que gran quant a territori, es tracta d’una època molt fosca i vergonyosa pel país. Els espanyols van imposar la seva cultura i religió als nadius, els van torturar, violar, i matar a milers.

Molts morien desnodrits o a causa del gran esforç que havien de fer, i els que sobrevivien eren utilitzats com a mà d’obra esclava. Concloent; no és un moment per sentir-se gaire orgullós. Però, què podem esperar d’un país com el nostre? No tan sols és un dia festiu sinó que dediquen una gran quantitat de diners per a fer una desfilada de les forces militars, surten els reis a donar-los les gràcies no se sap molt bé per què, hissen grans banderes i fins i tot les pinten al cel amb avionetes.

És curiós veure com els que defensen aquesta data, i que per un dia es creuen vertaders historiadors, són els mateixos que després es queixen quan el govern gasta en celebracions pel dia de l’orgull LGTBI+, pel dia de la dona, etc. Els mateixos que es mostren en contra d’assignar un pressupost per a poder investigar i enterrar dignament als morts durant la Guerra Civil; aquells que diuen que ho hem de superar perquè l’únic que fem és intentar separar la població i obrir velles ferides. Tot això ho diuen mentre es passegen pels carrers amb banderes franquistes celebrant un tal 12 d’octubre de 1492.

Vivim del passat en comptes de centrar-nos a millorar la qualitat de vida dels actuals conciutadans del nostre país que ho estan passant malament. I Menorca d’això no se n’escapa; cada any celebrem la diada, el dia de Sant Antoni. No hauríem d’oblidar que aquesta data també ve marcada per una massacre: la realitzada per la Corona Catalanoaragonesa cap als àrabs que habitaven l’illa del segle XIII. Els menorquins i menorquines hem de reflexionar sobre l’origen d’aquesta festa i començar a enfocar-ho des d’un altre punt de vista. En aquest sentit, des de les JEM ens posem com a objectiu organitzar una xerrada per aprofundir en aquest tema i replantejar com hem de celebrar la nostra diada.