“Anem lentes”

Article opinió – Oriol Baradad

“Anem lentes”

Anem lentes. És una afirmació ben certa. És una realitat que tothom té clara. Una realitat que ens perjudica però que és així. I tenim molta feina a fer per accelerar el pas i fer que anem ràpides, si més no que anem a la velocitat que ens toca.

Les administracions local, insular, autonòmica i estatal tenen aquest gran defecte, van lentes per executar determinats projectes o d’agilitzar segons quins processos i procediments que semblen relativament senzills però que a l’hora de la veritat s’eternitzen. En són un bon exemple les execucions d’algunes obres o de processos judicials i l’obtenció d’algunes llicències. I cada vegada els motius segur que són ben diferents, però com va dir aquella: “con la administración hemos topado”.

L’agilització de l’administració en tots els aspectes ha de ser un punt clau de cara al futur proper. Actualment tota la ciutadania té assumit que l’administració és lenta i això no pot ser, s’ha de canviar. Quan s’entren instàncies, sol·licituds o projectes a l’Ajuntament la gran majoria de les persones pensa que la resposta serà lenta si l’obté, fet que no es pot permetre. Quan el tràmit és a l’administració insular o a l’autonòmica la percepció és molt pitjor ja que la resposta encara és més lenta. I si el tràmit és a l’administració central la percepció és que la resposta no arribarà mai. La ciutadania, ja sigui a nivell individual o a nivell col·lectiu necessita una resposta més àgil. I a nivell polític s’han de buscar solucions per agilitzar tots el tràmits que actualment existeixen, evitar duplicitats, unificar procediments i buscar sistemes que permetin agilitzar tots els processos. Segons el meu parer, per aconseguir-ho necessitarem anar a Madrid a canviar algunes coses ja que la gran majoria d’opcions de canvi passen per canviar normatives i procediments estatals.

A part de la relació que hi ha entre la ciutadania i l’administració també hi ha la lentitud de l’administració amb tots aquells projectes que ha d’executar per millorar la vida a tothom. Per això la llista de projectes pendents d’execució de totes les administracions és llarga. Per exemple, hi ha dos projectes de l’àmbit educatiu que depenen del Govern Balear que podrien ser bandera d’aquesta lentitud que té l’administració.

El primer és el de traslladar el CEPA Joan Mir i Mir, l’escola de persones adultes de Maó, que hi ha al carrer Sant Joan als Quarters de Santiago. Aquest projecte el vaig conèixer l’any 2007 quan hi feia de professor i encara record que quan va començar el curs van venir diferents responsables polítics de l’Ajuntament de Maó, del Consell Insular de Menorca i del Govern Balear a la presentació del curs acadèmic. Després de l’acte de presentació tothom va estar molt content ja que ens havien assegurat que a l’inici del següent curs començarien a executar el projecte de millora dels Quarters de Santiago i que allí s’hi ubicaria la nova escola. Segons ells, el curs 2010-2011 havia de ser una realitat. L’any 2019 es va presentar el projecte de reforma dels Quarters de Santiago, però de moment ja estem a les portes del curs 2022-2023 i encara s’espera que aquest projecte sigui una realitat el curs 2023-2024.

El segon és el de crear el Centre Integrat de Formació Professional d’Hosteleria i de Turisme de Ciutadella. Aquesta creació és una reivindicació històrica que fa anys que sembla que ha de ser una realitat, però mai no acaba de ser-ho. A inicis de 2018, un dels capvespres que feia classe a l’IES M. Àngels Cardona de Ciutadella va arribar un desplegament de polítics del Govern Balear encapçalat per la presidenta, la senyora Francina Armengol, per anunciar que el Centre Integrat de Formació Professional a Ciutadella seria una realitat a l’inici del curs 2020-2021. A dia d’avui sabem que l’execució d’aquest projecte no té data i de moment el curs 2021-2022 està a punt d’acabar i només se n’ha tret a concurs el projecte de licitació.

A nivell educatiu, a aquests dos exemples hi podem afegir la seu a Maó del Conservatori Professional de Música i Dansa o el CEIP des Mercadal, infraestructures que l’any 2023 haurien d’estar en ple funcionament, però que tothom té clar que no hi estaran.

De cara a un futur sempre podem demanar dues coses per millorar aquestes situacions. La primera seria no anunciar coses que tal vegada no es poden complir o, si es fa, fer-ho sense enganyar la ciutadania. La segona seria posar tots els mitjans necessaris (a totes les administracions) per fer que la ciutadania pugui rebre el millor tracte possible i per reduir d’una vegada per totes el temps de resposta a les demandes de la població.

Notícies relacionades