Contra TTIP i CETA, a favor de MENORCA

La Plataforma «Menorca No al TTIP» fa mesos que treballa intensament perquè la societat menorquina se sumi al clam de milions de ciutadans i ciutadanes europeus contra l’aprovació dels tractats comercials de la Unió Europea amb els Estats Units i Canadà, coneguts per les seves sigles TTIP i CETA.

ttip

La manifestació que ha convocat la Plataforma per aquest dissabte capvespre a Maó serà un bon moment per mostrar l’oposició de Menorca a una política comercial nefasta. El TTIP i el CETA volen establir privilegis per a les grans multinacionals, i limitar la potestat dels estats, del poder judicial i de les autoritats locals per regular la producció i comercialització de productes produïts a petita escala. És evident, idò, que les conseqüències negatives per Menorca serien directes i implacables.

Aquests tractats promouen un model comercial insostenible, que camina en la direcció oposada de les línies que s’estan impulsant des de tots els àmbits de la cooperació internacional. L’agost de 2015, l’ONU va aprovar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que marquen les prioritats de l’agenda mundial fins l’any 2030. Entre moltes altres línies d’acció acordades, hi ha la promoció de l’agricultura sostenible, el foment de la sobirania alimentària, la garantia d’un consum i uns patrons de producció sostenibles, la protecció de la biodiversitat, i el foment de les economies locals.

Els tractats TTIP i CETA, en canvi, van en la direcció exactament contrària: rebaixen els controls de l’agricultura industrial, converteixen en paper banyat les denominacions d’origen (la legislació nord-americana no les reconeix), donen ales al consum de productes de l’altra punta del món en lloc de protegir el consum local, danyen les races autòctones d’animals en permetre la lliure circulació de carn barata i amb pocs controls de producció, i rebaixen les exigències generals de l’etiquetatge, cosa que facilitarà la confusió entre productes locals i productes d’origen incert. Les conseqüències que aquesta política pot tenir sobre el camp de Menorca, sobre els nostres productes alimentaris, sobre el calçat tradicional, sobre l’artesania, són tan òbvies que no fa falta insistir-hi més.

I tot açò, sense parlar de les gravíssimes conseqüències sobre els drets socials conquistats a Europa, ja que fomenten una “americanització” de les relacions entre agents socials desregulada i reduïda a la mínima expressió.

Però és que, més enllà d’aquest deplorable contingut dels tractats, hi ha una altra raó per oposar-s’hi amb contundència, i és la forma com s’han estat negociant: sense agenda pública, a les fosques, en secret, d’esquena a les institucions públiques i a la ciutadania. I açò, aquí i a tot arreu, només té un adjectiu: antidemocràtic.

Si som demòcrates, hem d’acceptar que un estat o la Unió Europea puguin acordar el que vulguin, sempre que ho facin amb transparència, per majoria, i amb totes les garanties de supervisió de la negociació. En aquest cas ens trobam amb l’extrem contrari: la negociació del TTIP i el CETA s’ha muntat precisament per evadir els controls democràtics més elementals. Sense informació pública, sense intervenció dels parlaments, sense canals de participació. Només per açò, fos quin fos el contingut dels acords, ja hi ha motius més que suficients per dir que així, no.

cartell-ttip

I hem de saber que aquesta és una batalla que podem guanyar. Hi ha governs europeus que se senten molt pressionats per la seva ciutadania i que ja han donat a entendre que no donaran suport a uns tractats en contra de l’opinió majoritària de la seva societat.

Per tot açò, la manifestació de dissabte és imprescindible. La veu de Menorca no hi pot faltar. No hi hauria de faltar ningú. Si estimam Menorca, sortim al carrer.

 

Miquel Àngel Maria Ballester

Coordinador del PSM-Més per Menorca