Mentre l’ONU demana al Govern espanyol que deixi l’excusa que reobrirà ferides i faci justícia a les víctimes del franquisme, l’ajuntament de Maó fa homenatges només a víctimes del costat nacional

El PSM Més per Menorca té clar que els familiars de les víctimes, de totes les víctimes, intenten honrar la memòria dels seus familiars i estimats, cosa ben legítima. Ara, el que no comprenem i ens sorprèn és que un Ajuntament de Maó, governat pel PP i Autoritat Portuària, gasti doblers públics, amb l’escassetat que hi ha,  en contribuir a aixecar una estàtua pels morts del Atlante i homenatjar només a una bàndol de les víctimes, les nacionals. Tot això, mentre mantenen el discurs, que ara més que mai és  hipòcrita , que recuperar i fer justícia a les víctimes i els familiars dels morts franquistes, segons ells “reobriria velles ferides”, redueix el pressupost i posa impedimentes a recuperar la memòria històrica o encara no deroga la Llei d’amnistia del 1977.
“Curiosa manera de no reobrir ferides, amb una escultura que només fa referència a una part de víctimes de només un bàndol, mentre hi ha altres víctimes tirades a les cunetes i segueixen impedint treure els cadàvers a les voreres de les carreteres o impedeixen exhumar foses comunes”, afirma Maite Salord. “Que farà a partir d’ara l’ajuntament amb cada petició que facin els maonesos i maoneses? Omplirà la ciutat de Maó amb escultures per tot?”, es demana Maite Salord.

D’altra banda, els menorquinistes consideren que l’esquizofrènia del PP comença a ser preocupant. Per un costat, considera que el conflicte educatiu és un conflicte polític, mentre que fer homenatges com el del “Atlamte” és una actuació apolítica!
Nel Martí, per la seva banda, considera increïble que “durant el debat de la Llei de símbols el PP va rebutjar propostes per prohibir o eliminar símbols franquistes o símbols que fan apologia de la violència i la discriminació, i que, per un altre costat, no contents amb això, ara aixequin escultures. Però encara ens sorprèn més quan el PP, i no ho diem només nosaltres sinó també l’ONU, s’ha  mostrat  contrari a fer justícia amb les víctimes, a la la Llei de Memòria Històrica, a dotar de recursos per recuperar-la, a l’exhumació de les fosses comunes i que els familiars recuperin els cossos i la memòria dels seus familiars estimats o encara no hagi derogat la Llei d’Amnistia del 1977.  Així aquest dies hem conegut com l’ONU a través de Pablo de Greiff, relator especial de Nacions Unides, critica durament l’ Estado Espanyol per “no haber hecho más” en favor de los drets de les víctimes (…) i “recomienda a España que abandone la excusa de reabrir heridas y le pide que garantice el acceso de las víctimas a la justicia y que establezca “políticas de Estado” que se mantengan en el tiempo “por encima de consideraciones políticas” o “partidistas” .

És per això que Nel Martí, recorda que “el Grup Més, va registrar el 14 de gener d’enguany una Proposició no de Llei (PNL), “ per a la recuperació de la memòria Històrica a les Illes Balears” . Després de l’escultura de Maó ja estem impacients per debatre la PNL al Parlament.

Entre d’altres qüestions, la PNL diu que “ Davant l’ambigüitat pública del Govern de les Illes Balears en relació al franquisme, al règim, a la simbologia i a la reparació dels danys i els drets dels familiars de les víctimes, el grup parlamentari MÉS presenta les següents propostes de resolució perquè siguin aprovades i assumides per la cambra legislativa, com que el Parlament expressi de forma clara i inequívoca el seu rebuig i condemna al règim dictatorial del General Franco, així com de qualsevol manifestació política que en faci exaltació o el tengui com a referent. O que el Parlament insti el Govern, els consells insulars i els ajuntaments de les Illes Balears a retirar i substituir la simbologia pròpia del règim franquista, en compliment de la Llei de la memòria història (Llei 52/2007 de 26 de desembre). O que impulsi conjuntament amb les associacions per a la recuperació de la memòria històrica de les Illes Balears, una llei que tengui per objecte recuperar la memòria històrica en relació a aquelles persones que van ser assassinades o van ser víctimes de la repressió franquista a les Illes Balears arran del cop militar produït a partir del 18 de juliol de 1936, restituint, reconeixent i rehabilitant la memòria de les persones assassinades.

Cal recordar que les víctimes del bàndol franquista han estat recordades durant els  40 anys de franquisme i que a Maó encara avui, i en contra de la llei de Memòria Històrica, es segueix mantenint l’obelisc franquista de la plaça Esplanada. I ens sorprèn que vulguin fer creure que l’escultura de l’Atlante, que té la forma del vaixell, vulgui ser un record  a tots els morts de la Guerra Civil.

És per això que, des del PSS Més per Menorca, es considera que si és vol fer un homenatge a totes les víctimes, que comencin per complir la llei de Memòria històrica, i, en tot cas, creïn una comissió de participació ciutadana conjuntament amb les associacions per a la recuperació de la Memòria històrica, perquè en parli i decideixi com fer-ho. Mentrestant, que destinin els diners als desnonats de Maó, a la gent que no pot menjar, o que retorni les ajudes que han tret a les entitats de Maó per falta de diners.

Us adjuntem la PNL Sobre Memòria Històrica que es debatrà properament al Parlament: PNL memòria històrica