Potenciem des de la Regidoria de Medi Ambient la lluita contra la plaga de morrut roig per salvar les palmeres de Ciutadella

La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Ciutadella, que encapçala Maria Jesús Bagur, del PSM-Més per Menorca, està executant diferents tasques de sanejament a les palmeres afectades per la plaga del morrut roig. Es tracta d’un problema de solució força difícil i que requereix de la col·laboració de tothom, motiu pel qual des del PSM-Més per Menorca no es volen estalviar esforços per tal de protegir un element tan característic de la ciutat.

La plaga del morrut roig ha obligat a eliminar desenes de milers de palmeres tant a Espanya com a la resta de països de la Mediterrània, un fet que obeeix, en bona mesura, a que existeixen pocs productes autoritzats per combatre-la.

L’actuació que està executant actualment l’Ajuntament inclou l’eliminació de tots els teixits afectats de les palmeres per tal de mirar de salvar-les, ja que n’hi ha un bon nombre que estan greument afectades. L’objectiu és, doncs, que les palmeres puguin brotar de nou, tot i que, en cas que es detecti que la gemma apical està afectada i la palmera no pot tornar a brotar, s’haurà d’eliminar completament.

Cal destacar que, dins la línia de treball de la Regidoria de Medi Ambient, des del final del 2014 es duen a terme tractaments preventius i curatius a les palmeres municipals, sempre amb els productes autoritzats pel Ministeri d’Agricultura. Segons les estimacions dels tècnics de la regidoria, de les 450 palmeres datileres i canàries municipals, n’hi ha afectades unes quaranta, tot i que la xifra podria ser més elevada, ja que de vegades les afectacions no són visibles des de l’exterior.

Des de la Regidoria, es recomana a les persones i entitats propietàries de palmeres en els seus jardins que contactin amb un jardiner professional que els assessori sobre el procediment per a realitzar els tractaments preventius obligatoris a les palmeres i, en cas que no vulguin fer els tractaments obligatoris per protegir la palmera, l’eliminin, per evitar que es converteixi en un focus de propagació de la plaga. En aquest sentit, cal remarcar que el Decret 4/2016 qualifica d’utilitat pública la lluita contra la plaga del morrut roig de la palmera a les Illes Balears, estableix les mesures fitosanitàries obligatòries per lluitar-hi i inclou l’obligació per a les persones o entitats propietàries de palmeres de garantir el bon estat fitosanitari de les plantes sensibles i sotmetre els exemplars a un pla de tractament amb mitjans de defensa autoritzats.