Segrestant la democràcia, quan el bipartidisme no basta

Els dos grans partits ja busquen el consens per modificar la llei electoral i així poder-se perpetuar en el poder

Una vegada més ja hi tornam a ser. Els dos grans partits ja busquen el consens per modificar la llei electoral i així poder-se perpetuar en el poder. Aquest cop és l’elecció directa dels batlles que proposa el PP, una manera de guanyar les eleccions sense obtenir la majoria de la confiança ciutadana sinó adaptant la llei electoral als seus interessos.

Rajoy i Sánchez, les cares del bipartidisme.

Des del PSM Més per Menorca consideram que aquesta mesura no és necessària i que únicament busca que els dos grans partits, i especialment ara el PP, pugui perpetuar-se en el poder. Ara, des del PP, proposen aquesta mesura quan es veuen amenaçats pel possible canvi de govern en molts municipis i institucions, un canvi que probablement farà sortir a la llum molts papers que desvirtuaran la forma con han governat fins ara, i potser fins i tot, destaparan molts més casos de corrupció dels que ja existeixen en aquest partit.

Aquesta mesura que proposa el PP és un nou pas cap al segrest i l’exterminació de la democràcia política que encara existeix en la nostra societat. Aquesta proposta és un nou atac contra l’administració més propera a la ciutadania, l’administració local, que té com a principal objectiu eliminar la pluralitat que molts cops es dóna en els governs municipals. L’elecció directa de batlle també impossibilita la probabilitat de que diferents forces polítiques hagin de xerrar i arribar a pactes, de fer un govern plural i que s’apropi a les diferents sensibilitats que surten de les urnes.

La disminució del nombre de regidors en un plenari municipal portarà associada la disminució de la representativitat municipal, fomentant encara més el bipartidisme que existeix en molts municipis i deixant fora totes aquelles forces minoritàries, evitant així la representació de la pluralitat d’idees que actualment hi ha dins la nostra societat. Aquesta mesura també suposa un pas enrere cap a la transparència política que se li suposa a l’administració local, ja que si s’elimina l’oposició també s’elimina la possibilitat de control a l’equip de govern.

Des del PSM Més per Menorca creiem que si volem que la societat plural en què vivim quedi representada en l’administració local no hem d’aplicar aquest tipus de mesures, sinó que hem de fer una modificació profunda de la llei electoral per tal que aquesta representi millor la singularitat i la pluralitat municipal. Apostam clarament per un repartiment neutral i no de restes majoritàries com el que actualment existeix, i per les llistes obertes. Creiem que és necessari eliminar el % mínim que es necessita per tal de poder entrar al repartiment de regidors (que encara el fa més majoritari) fomentant així l’aparició de moltes forces polítiques que ara no tenen representació municipal. En definitiva, consideram que aquesta mesura que ara proposa el PP és l’última cosa que és necessita per millorar el sistema electoral existent.