Article opinió – Ramon Orfila – “És possible un ‘trumpisme’ sense Trump?”

Les imatges patètiques de l’assalt al Capitoli dels Estats Units, més pròpies d’una pel·lícula de ficció que de la realitat del segle XXI, en les que una massa enfervorida es disposa a forçar l’entrada del lloc on resideix la sobirania popular, per rescatar –no se sap ben bé com– la victòria que suposadament els havien robat –tampoc se sap ben bé com– a les eleccions presidencials, han de representar sens dubte un abans i un després en la vida política del país que es vana de tenir una de les democràcies més antigues i consolidades del món.

Article opinió – Clàudia Pons – “Una nova mirada pel desenvolupament humà”

Vaig poder fullejar el nou Informe de Desenvolupament Humà de 2020 (PNUD, Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament) que mesura la prosperitat d’un país en funció de les condicions de vida de la població. Em va sorprendre gratament que incorpori, encara que sigui de forma experimental, un nou índex de desenvolupament humà (IDH) ajustat a la pressió planetària que exerceixen els països. 

Article Opinió – Ramon Orfila – ‘Tranquilidad viene de tranca’

Les notícies referides a l’escrit que uns 250 militars jubilats d’alt nivell han remès al rei, ple de consideracions ultradretanes, coincidint amb la filtració del contingut dels xats amb comentaris clarament feixistes d’un grup de militars retirats, han causat estupor a Alemanya, segons expressen els mitjans de comunicació d’aquell país, amb un Govern que, tot i ser de dretes, acaba d’aprovar 89 mesures per aturar el creixement de la ultradreta.

Article Opinió – Maite Salord – “Lideratges polítics i pandèmia”

Assistim a una crisi sanitària, social i econòmica sense precedents en el món globalitzat, d’abast profund i amb unes conseqüències impensables fa tot just un any. Aquesta és la realitat que no podem defugir i que hauríem de ser capaços de mirar cara a cara amb valentia i honradesa. Perquè el positivisme necessari davant qualsevol situació adversa de la vida com és aquesta, no ens hauria de fer caure en un bonisme, de vegades ridícul, que en el fons només intenta dissimular-la.