Article Opinió – Ramon Orfila – “El Cas Kitchen. Les clavegueres existeixen”

“Esto la fiscalía te lo afina, hacemos una gestión y…”. Era el mes de juny del 2016, enfora encara de la convocatòria del referèndum del 1 d’octubre del 2017, però des del Ministeri d’Interior, comandat pel ministre Fernández Díaz, ja s’esmolaven les eines cercant mil i una fórmules per desestabilitzar el Govern de Catalunya, vist com la pitjor amenaça per a Espanya, més que el terrorisme segons afirmava algun polític en aquell moment.

Artice Opinió – Ramon Orfila – “L’infern de Moria”

L’incendi que ha arrasat el camp de refugiats de Mòria, a l’illa grega de Lesbos, ha tornat a obrir el debat sobre el tracte que s’ha donat, els darrers anys, al problema de l’increment de demandes d’asil per part dels milers de refugiats que, fugint de la guerra i les persecucions, han tocat les portes d’Europa en demanda de protecció.

Article Opinió – Maite Salord – “Llei Montoro, una comèdia dramàtica en tres actes i un epíleg”

El 1958, l’escriptor Joan Oliver va escriure Ball robat, una comèdia en tres actes i un epíleg que fixa els límits del matrimoni burgès durant el franquisme i en què la frustració, la infelicitat o la hipocresia marquen la vida d’uns personatges que dibuixen la realitat grisa i desencisada de la postguerra. I què hi té a veure aquesta obra teatral amb la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL), més coneguda com a llei Montoro, que anuncia el títol d’aquest article, us demanareu. Senzill: repassant la cronologia dels fets, he arribat a la conclusió que tot el que envolta aquesta llei és també una mena de comèdia dramàtica en tres actes i un epíleg en la qual, com en un ball robat, els balladors canvien de parella però el moviment continua sent exactament el mateix.