La Junta de Govern de l’Ajuntament de Ciutadella va aprovar ahir l’adjudicació de les obres del projecte de reforma i rehabilitació de les cavallerisses i del molí de sang de l’antic Palau des Governador.
L'empresa adjudicatària és DAMARIM SL, qui serà l’encarregada de desenvolupar el contracte d'obra per a l'execució del “Projecte de reforma i rehabilitació de les cavallerisses i el molí de sang de l’antic Palau des Governador per a la millora de la promoció turística” redactat per l’arquitecta municipal Elisabet Fiol. L’oferta econòmica apuja un total de 395.000 €. La intervenció és finançada en el marc de la recuperació, transformació i resiliència de la Unió Europea amb la convocatòria Next Generation.
Preservar el patrimoni històric
“Des del PSM Més per Menorca tenim clar que cal reivindicar i fer visible el patrimoni històric de Ciutadella. Així ho fem fet durant els darrers anys al capdavant de l’Ajuntament i per açò continuarem fent feina en aquesta línia amb l’objectiu de preservar i difondre el patrimoni de la nostra ciutat”, ha subratllat la portaveu i regidora de Cultura, Maria Jesús Bagur.
Aquesta actuació pretén dur a terme la reforma i rehabilitació de tota una sèrie d’estances que es mantenen tancades i que confronten amb el passeig que arriba al bastió des Governador, per tal d’ampliar el recorregut de la visita turística de l’edifici catalogat, el qual es troba en un recinte emmurallat declarat bé d’interès cultural (BIC). Cal recordar que pel que fa al passeig que arriba al bastió des Governador, les obres relatives a la fase 1 es van finalitzar el febrer de 2023 quan quedà obert al públic. Una intervenció que va ser possible gràcies a l’aprovació com a proposta presentada a la convocatòria anual del Pla de l’Impuls de Turisme Sostenible.
L’execució de l’obra es farà amb el control arqueològic preventiu d’acord amb el que marca la llei i amb la col·laboració del Servei de Patrimoni Històric del Consell de Menorca. La consolidació dels murs s’efectuarà procurant no desmuntar les pedres o els cantons, i únicament es podran substituir quan sigui estrictament imprescindible per a garantir la conservació i l’estabilitat del mur. Pel que fa a les noves instal·lacions tècniques, els equipaments i el mobiliari no podran afectar els elements patrimonials, i, en cas necessari, s’hauran de valorar també amb el Servei de Patrimoni Històric.
Reubicació del molí
La reubicació de la base del molí de sang es farà mitjançant una fotogrametria prèvia que en documenti l’estat de conservació. Les peces es desmuntaran i es numeraran per a ser muntades posteriorment amb morter de calç, amb el seguiment de l’arqueòleg responsable del control o l’assessorament d’un restaurador. Totes les restes mobles aparegudes es dipositaran en el Museu Municipal de Ciutadella.