Article Opinió – Maite Salord – “Menorca, reserva i destinació starlight”

El gener del 2019, Menorca era declarada reserva i destinació Starlight, un reconeixement que no hauria estat possible sense la feina que, els darrers anys, ha fet el Consell Insular de Menorca per reduir l’impacte lumínic, impulsant una il·luminació eficient i sostenible a l’entorn de l’illa que ha contribuït a millorar la qualitat de vida de la flora, la fauna i la població i que, sens dubte, ha estat clau per posar en valor el cel estrellat de l’illa i fer-lo mereixedor d’aquesta distinció.

I què significa ser destinació i reserva Starligth, us demanareu? En primer lloc, una oportunitat única perquè els menorquins aprenguem a conèixer i valorar el nostre cel; i, d’altra banda, una possibilitat extraordinària d’atreure turisme d’estrelles a Menorca, una nova modalitat de turisme sostenible o ecoturisme que cerca protegir i posar en valor el cel nocturn del territori per vincular-lo als seus valors culturals, històrics, gastronòmics o etnològics, amb propostes tan suggeridores com la de la vinculació de la Menorca Talaiòtica amb el cel nocturn dels pobladors de l’illa en aquesta època.

En aquest sentit, durant l’any 2019 s’han impulsat diferents iniciatives, moltes de les quals de la mà de la Fundació Starlight, entre les que m’agradaria destacar les següents:

  • Aprovació del Reglament de protecció del cel nocturn de Menorca, que desenvolupa reglamentàriament la Llei 3/2005 de 20 d’abril, de protecció del medi nocturn a les Illes Balears, i que té com a objectiu la regulació de les instal·lacions i els aparells d’enllumenat exterior i interior, pel que fa a la contaminació lumínica que poden produir i a la seva eficiència energètica.
  • Curs de formació de monitors Starligth per adquirir els coneixements necessaris per mostrar el cel menorquí tant a locals com a visitants, amb explicacions des de mecànica quàntica a astroarqueologia, relacionant la Menorca Talaiòtica amb les estrelles.
  • II Trobada Starlinght a l’illa de Llatzeret, l’únic fòrum mundial sobre turisme d’estrelles. Ens vam poder reunir amb gestors d’allotjaments turístics especialitzats; experts en enllumenat, eficiència energètica i mesura del cel nocturn; guies i periodistes especialitzats; o representants de territoris Starlight internacionals, com ara Canadà, Portugal i Colòmbia, o procedents del territori nacional.

En aquests moments, des de la Conselleria de Medi Ambient i Reserva de Biosfera continuem treballant per impulsar i donar forma a aquest projecte des de diferents àmbits que, d’una manera o altra, estan relacionats. En primer lloc, donem continuïtat als canvis d’enllumenats en urbanitzacions per tal de millorar l’eficiència energètica i la reducció del consum d’energia, objectius contemplats en l’estratègia 2030, el full de ruta per a la descarbonització del sistema energètic de Menorca. També es fan millores a l’observatori de Ciutadella perquè sigui un espai de dinamització del projecte Starlight, amb activitats diverses adreçades a tots els públics. D’altra banda, ben aviat seran una realitat els miradors estel·lars de Cavalleria, Son Saura, Binimel·là, Son Catlar, Torre d’en Galmés i es Torretó, punts d’observació que, amb una infrastructura mínima, permetran observar i aprendre el cel de Menorca.

Un altre dels aspectes als quals donem molta importància és la difusió i la formació en un sentit ampli, des dels escolars, mitjançant propostes incloses en el programa Salut Jove i Cultura, per a les quals comptem amb un planetari que ofereix moltes possibilitats; com a través d’activitats d’observació pensades per al gran públic. I, finalment, donar a conèixer entre el sector empresarial menorquí les possibilitats que ofereix el turisme d’estrelles, tant els seus avantatges pel fet de ser clarament desestacionalitzador, com els seus processos d’implementació que han d’impulsar la creació de productes astroturístics.

Com podeu veure, que Menorca sigui destinació i reserva Starlight és, d’una banda, el reconeixement a la feina feta, des de fa anys, per tenir un cel de gran qualitat a la nostra illa, amb zones de màxima obscuritat on l’observació de les estrelles és molt bona. I, de l’altra, tot un repte de futur per l’oportunitat que ofereix als menorquins de poder conèixer i gaudir d’aquest cel i les possibilitats que ens dona de cara a convertir-lo en un atractiu més de l’illa, un fet que encaixa a la perfecció en l’estratègia que seguim com a Reserva de la Biosfera.