Article Opinió – Oriol Baradad – “Espanya ens roba?”

El passat 12 d’octubre va sortir a la premsa que les Illes Balears pagarien 450 milions d’euros en concepte de solidaritat a altres autonomies, la qual cosa suposa aproximadament uns 390€ per habitant.

Una notícia realment sorprenent vista la situació que actualment tenim a les Illes, però bé, ja se sap que els illencs som molt bones persones.

I som tan i tan solidaris que tenim l’honor de ser els únics, juntament amb Madrid, que participarem d’aquesta gala solidària.

No sé on tenen els cap els polítics del PSOE, de Podem i de Més per Mallorca per permetre tal acte de solidaritat en el moment en què ens trobem. La crisi de la Covid-19, una crisi que ja està considerada com la pitjor de la nostra història i una crisi en la qual es preveu la pitjor caiguda del nostre PIB, ja afecta d’una forma molt dura l’economia familiar de les Illes.

Si el Govern de les Illes Balears considera que el PIB de les Illes caurà un 28% i es té en compte que el càlcul l’ha fet el mateix Govern, és segur que la caiguda encara serà superior. Totes aquestes són dades molt dolentes que posen de manifest que el model econòmic que tenim a les Illes s’ha de modificar, però de moment no hem vist cap senyal per part d’aquest Govern que indiqui que hi haurà canvis. Segueixen aprovant lleis que afavoreixen el sector turístic a base de potenciar ciment i consumir territori.

L’endemà de la publicació d’aquesta informació, i després de rebre moltes crítiques, els membres del Govern van dir que no ens havíem de preocupar perquè el finançament que rebríem per part de l’Estat seria bo. Van dir que les negociacions amb Madrid havien anat bé i que la cosa ens aniria bé. N’hi ha que s’ho van creure. Jo no. No, perquè aquesta història ja l’he sentida massa vegades.

Cansa molt veure com na Francina va a veure els seus companys de partit de Madrid, aquests li diuen que sí a tot, que no es preocupi de res, i a l’hora de la veritat, res de res. Cada any la mateixa història.

EI dia 19 d’octubre surt a la premsa que les Illes Balears tornen a quedar per sota de la mitjana espanyola pel que fa al finançament que rebran des de Madrid. Madrid ens envia una mitjana de 2.522,65€ per habitant, valor que està molt enfora dels 3.296,45€ que rebrà Cantàbria i per sota dels 2.596,34€ que té de mitjana l’Estat. Les paraules d’en Pedro no serveixen per a res. A Ciutadella en diuen fum de formatjades.

Les dades per habitant no semblen tan allunyades de la mitjana nacional, ni de les comunitats que reben més, però si hi afegim que serem solidaris i que donarem 390€ per habitant, aquestes dades són realment dolentes per als habitants de les Illes Balears. I una vegada més, el Govern s’haurà d’endeutar.

Aquest cop, amb més de 1.000 milions d’euros per poder seguir fer front a les necessitats bàsiques que tenim a la nostra comunitat autònoma. Totes aquestes dades em recorden la frase que diu “cornut i a pagar el beure”.

Vistes aquestes dades, i com fan de malament les coses tant des del Govern central de Madrid com des del Govern de les Illes Balears, tots dos del mateix color polític, arriba el moment de prendre mesures.

Ja és hora que es faci un bon cop de puny a la taula i que es posin les coses al seu lloc. Ja està bé de fer el joc al PSOE. S’ha de dir prou. Els socis de govern del PSOE a les Illes, Podem i Més per Mallorca, s’han de plantar i han de dir prou. Si no ho fan, acabaran sent còmplices d’aquest atemptat contra les Illes, sobretot les illes més petites, com Menorca, els habitants de la qual patim una doble i, fins i tot, a vegades, una triple insularitat.

Des del PSM Més per Menorca i des de Més per Menorca sempre hem defensat que els Consells Insulars siguin les institucions que vetllin per la gestió de les Illes, perquè són la veritable font de l’autogovern. Per tant, aquests han de rebre el finançament necessari per poder gestionar totes les polítiques necessàries.

I per això és fonamental que el Govern de les Illes Balears deixi de regalar milions d’euros a altres comunitats autònomes i els inverteixi en les nostres illes. Ja està bé de ser els mal finançats. Ja és hora que tinguem un finançament just des de Madrid.

Tant els anteriors governs del PP com els governs del PSOE tracten les Illes com una colònia de tercera. Només som bones per posar euros a la caixa de l’Estat i ser el seu lloc de vacances quan han de venir per l’agost a veure en Felip VI. No sé si Madrid ens roba o si són els polítics de les Illes els qui regalen els euros a Madrid.

Podem pensar quina de les dues afirmacions ens agrada més, però mentre hi pensem, hem de fer feina per tenir un nou finançament i deixar de ser una província de segona.