Article Opinió – Oriol Baradad – “Hem de canviar, només tenim una Terra”

Demà divendres 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient. Com cada any, totes les administracions faran actes per commemorar-lo, tot i que enguany seran diferents a causa de la Covid-19. Des de fa uns quants anys, les administracions, a part de recordar-se del Dia Mundial del Medi Ambient, també apliquen algunes polítiques ambientals per tal de millorar l’estat del medi ambient. Avui en dia, amb això no n’hi ha prou, es necessiten polítiques molt més valentes amb accions que realment repercuteixin de forma directa a millorar el fràgil estat en què avui en dia es troben el medi ambient i el nostre planeta.

En els últims mesos, la Covid-19 ens ha obligat a quedar-nos a casa, i mentre això passava, hem pogut observar situacions que malauradament ara considerem anormals. Durant aquests mesos de confinament, hem pogut veure la ciutat de Venècia amb els canals d’aigua nets, les ciutats de Madrid, Barcelona o Palma amb les emissions de CO2 reduïdes més del 50% (a nivell mundial es van reduir un 17%), algunes platges de Menorca convertides en llocs de posta d’ous de determinats animals, etcètera. Ara, hem de tenir la certesa que aquestes coses a dia d’avui ja es poden considerar com a simples anècdotes, tot i que indiquen quin és el camí que hem de seguir.

El canvi climàtic, la contaminació (de l’aire, de l’aigua i del sòl), la generació de residus i la pèrdua de biodiversitat són els grans problemes que té el nostre planeta. Si no apliquem polítiques ambientals valentes, no aconseguirem frenar la greu regressió que té el medi ambient.

Recordo quan des de Madrid ens deien allò de “hemos vivido por encima de nuestras posibilidades”. Realment és una de tantes frases desafortunades que els polítics moltes vegades diuen, però que, analitzada des del punt de vista ambiental, crec que té molt sentit. Actualment, el model consumista que tenim determina que, per seguir a aquest ritme de vida, necessitaríem 2,94 Espanyes i 1,75 planetes Terra i, com tothom sap, això no és possible. Per tant, crec que és assenyat dir que ambientalment estem vivint per sobre de les nostres possibilitats. Per deixar de fer-ho, s’han de fer canvis profunds a la nostra societat, al nostre model econòmic, al nostre model energètic, a les polítiques que se segueixen des de totes les administracions i a la nostra forma de viure. I això pot suposar un problema.

Les emissions de gasos contaminants, sobretot les de CO2, es poden reduir. Per això a nivell local s’han de fer polítiques valentes que ajudin a dur a terme aquestes reduccions. La mobilitat és un dels molts elements clau en aquestes reduccions, la qual cosa hem pogut comprovar durant aquest confinament. Per tant, s’han de prendre mesures per fomentar encara més el transport públic i per reduir l’ús del cotxe a les ciutats.

A part de fer polítiques de mobilitat, també s’ha de seguir apostant per les polítiques energètiques, com les que determina l’Estratègia Menorca 2030, ja que aquestes mesures han de permetre desplegar les energies renovables a l’illa, crear llocs de feina i obrir un nou sector econòmic que ajudi a diversificar el model turístic que tenim. Actualment, les administracions locals de Menorca ja ho han començat a fer, però encara queda molt de camí per recórrer.

La reducció de les emissions de CO2 també passa per adaptar els nostres habitatges i fer-los més eficients, ja que la reducció del consum d’energia també ha de ser un dels punts importants a tenir en consideració. Hem fet de l’electricitat la nostra forma de vida, i sense aquesta no sabem viure. Només hem de recordar com vam estar a finals d’octubre de 2018.

Ara, per poder fer un canvi real hem de poder entendre que el model econòmic consumista que tenim no ens serveix, perquè ens porta a l’autodestrucció. Això implica que s’ha de fer un canvi molt important a nivell social. I un canvi d’aquests implica haver de renunciar a coses que ara tenim, i, al meu parer, la societat en què vivim no està disposada a fer-ho. Quan aconseguim, com a societat, ser cívics i racionals i entendre que només tenim un planeta Terra, llavors les polítiques ambientals tal vegada començaran a tenir present. Si no, seran simplement paper mullat que només servirà per publicitar el Dia Mundial del Medi Ambient.

Crec que aquest 5 de juny serà important recordar aquell proverbi indi que diu: “La Terra no és una herència dels nostres pares, sinó un préstec dels nostres fills”. Pensem-hi i després actuem de la millor forma que puguem.