Quan arriba aquesta època de l’any tothom es fa la mateixa pregunta: I per què canviem l’hora?
A nivell històric està documentat que el primer canvi d’hora es va produir durant la Primera Guerra Mundial per poder estalviar carbó. Tot i això, quan la guerra es va acabar, la majoria dels països que l’havien adoptat el van eliminar. Però durant la Segona Guerra Mundial aquest canvi horari es va tornar a implementar de forma temporal en alguns països com ja havia passat durant la Primera Guerra Mundial. No va ser fins a l’any 1974 que es va instaurar com a mesura d’estalvi per tal de poder pal·liar la crisi del petroli que hi haviaals anys 70.
A nivell espanyol sabem que la primera vegada que es va fer aquest canvi d’horari va ser l’any 1918 i que no va ser fins a l’any 1974 que es va adoptar de forma ininterrompuda. L’únic canvi que s’ha produït des de llavors ha estat l’any 1995; l’hora es canviava a finals de setembre i des de l’any 1995 la canviem a finals d’octubre.
L’any 2018 la Comissió Europea va proposar l’eliminació d’aquest canvi horari, però després de quatre anys encara no s’ha pres cap decisió al respecte i encara canviem l’hora. La Comissió Europea va difondre una enquesta oberta a la ciutadania en la qual el 84% de les persones que hi van participar van advocar per tenir el mateix horari durant tot l'any, és a dir, una gran majoria de la població vol deixar de canviar l'hora l'últim diumenge de març i l'últim diumenge d'octubre.
A nivell europeu la decisió no és fàcil ja que el que hi ha damunt de la taula és que hi hagi un horari fix per als 28 estats de la Unió Europea. La proposta en què es treballa és que aquests països puguin fer ús de l'horari d'estiu i s'abandonaria, per tant, la mesura de canviar l'hora a l'octubre. Les reticències d’alguns països com Finlàndia, Holanda, Dinamarca, La República Txeca o Portugal fan que no s’acabi de desencallar aquest tema.
Davant la negativa d’aquests països n’hi ha que segueixen defensant que no existeixen estudis fiables que demostrin que canviar l'hora dues vegades a l'any serveixi per estalviar energia, però n’hi ha que també posen en dubte que no canviar l’hora sigui negatiu.
Crec que a nosaltres no solament ens beneficiaria mantenir un únic horari durant tot l'any, sinó que també hauríem d'ocupar el fus horari que ens correspon geogràficament, és a dir, el del meridià de Greenwich. Això ens posaria a la mateixa hora que Londres i Canàries… i desapareixeria per sempre dels telenotícies l'afegitó que diu "una hora menys a les Canàries". L’última vegada que es va fer aquesta proposta a nivell estatal va ser l’any 2019 de la mà del govern de Pedro Sánchez, però finalment no va ser portada a terme ja que es va considerar que a nivell estatal hi hauria zones com Galícia que es veurien molt perjudicades.
Veient el panorama que tenim a nivell estatal i a nivell europeu diria que va per llarg el tema del canvi d’hora i que de moment seguirem canviant l’hora dues vegades a l’any.