Diada del POBLE de Menorca 2019

Benvolgudes companyes, benvolguts companys,

 

Just passades les festes de Nadal, ja hi tornam a ser: arriba Sant Antoni, la Diada del poble de Menorca, aquesta festa de celebració de la identitat i la història compartida per tots els menorquins i menorquines.

Diada del POBLE de Menorca 2019

En els anys ja una mica llunyans de la transició, l’afirmació d’aquesta festa va tenir un fort component reivindicatiu, i el PSM va estar en primera línia defensant que es convertís en la Diada del Poble de Menorca, cosa que es va aconseguir a partir de 1981.

Han passat 38 anys… i les circumstàncies socials i polítiques ens reclamen que no baixem la guàrdia, que vetllem perquè els “aires de cambio” no ens facin retrocedir ni una passa en els nostres drets col·lectius com a poble.

La defensa del territori, la reivindicació de l’autogovern, els valors republicans, la lluita per poder viure cent per cent en la nostra llengua, i perquè els menorquins no siguem tractats com a ciutadans de segona… són els motius que ens acompanyen des de fa quaranta anys, i que continuen necessitant el nostre compromís.

Diada del POBLE de Menorca 2019

Però la societat es transforma, pateix crisis i trasbalsos, i en el nostre viatge hem incorporat noves causes que reclamen la nostra implicació. La lluita feminista, els drets del col·lectiu LGTBI, les seqüeles de la crisi de 2008 i les noves formes de pobresa i exclusió que ha generat, l’habitatge, la necessària diversificació econòmica de Menorca per no sucumbir al monocultiu turístic…

La lluita és llarga, però no defallim. I quan ens correspon, com en aquests darrers anys, ocupar responsabilitats als ajuntaments, al Consell, al Parlament, ho sabem fer amb generositat i responsabilitat. Sabent que la nostra feina no podrà capgirar-ho tot en dos dies, però amb la vista sempre posada enfora, cap als horitzons irrenunciables que ens encoratgen.

Diada del POBLE de Menorca 2019

Estam pràcticament a les portes d’una nova cita electoral, que requereix tots els nostres esforços, i per açò hem considerat que enguany no calia convocar un acte de partit per Sant Antoni. Prest ens haurem d’arromangar per aconseguir fer una ca

mpanya que enamori, que esborri els dubtes dels qui encara no tenen clar si ens votaran, i que atregui l’atenció de gent nova, especialment dels joves que aniran a les urnes per primera vegada, i que han de veure en la gent del PSM i de Més per Menorca l’única força política que té un projecte 100% menorquí i per Menorca.

De fet, estam d’enhorabona, perquè tornam a tenir una organització juvenil, les Joventuts d’Esquerra Menorquinista, que han entrat amb força a fer política i a difondre el sobiranisme d’esquerres entre la seva generació. La majoria estudien a Barcelona, i per açò han organitzat una JEM SESSION, dia 19 de gener, a l’Espai Mallorca de Barcelona. Ja ho sabeu, si algú s’anima a anar-hi, trobarà música i bon ambient.

Diada del POBLE de Menorca 2019

Els qui quedam aquí, tenim un programa d’actes per la Diada de Menorca ple d’ofertes per a tots els públics. Segur que tindrem ocasió de trobar-nos en alguna d’aquestes celebracions.

Molt bona Diada a tothom, i per molts anys!

Miquel Àngel Maria,

Coordinador del PSM – Més per Menorca