És possible conciliar la política, la família i la feina per a una dona?

Article publicat per Joana Gomila al Mirador Nacionalista

Des de les eleccions del mes de maig som regidora pel PSM a l’ajuntament de Ciutadella. Des de fa 17 anys treball com a professora de matemàtiques a l’IES M. Àngels Cardona i des de fa 10 anys som mare. És possible conciliar la política, la família i la feina per a una dona?

Quan decideixes dedicar-te a la política municipal has de tenir clar que renuncies a altres coses, entre elles el dedicar més temps a la família. Per açò, és molt important que abans de prendre aquesta decisió, la teva família  la comparteixi amb tu i, sobretot, que la teva parella tingui clar que si un dels dos agafa aquest compromís l’altre haurà de dedicar més temps  a la família.

Nosaltres, a casa, des de  sempre, hem tingut clar que s’han de compartir les tasques de la llar i  l’educació dels fills ,que hem de realitzar algunes activitats d’esbarjo i tenir el nostre temps individual  i  que hem de treballar els dos i  per això s’ha fet necessari  conciliar la vida laboral amb la familiar ,prendre les decisions entre tots i que  els fills se’n  ressentin el mínim. Així i tot, després de 6 mesos de ser a l’ajuntament, tot i que ens hem ben organitzat a casa , s’ha fet inevitable  sentir, de tant en tant, els fills que et diuen: “ ja te’n tornes a anar!”.

A la feina , tampoc, vaig tenir cap entrebanc que no fes  possible poder-me dedicar aquests quatre anys a la política municipal. I quan ja tens aclarit el tema familiar i de treball  et planteges: realment em vull dedicar a la política , paga la pena  fer aquests esforç per conciliar totes les tasques que has de dur a terme?

En el cas de Ciutadella no va ser molt difícil prendre aquesta decisió: es feia necessari un canvi de govern a l’ajuntament. Aquests darrers quatre anys, havien estat ben perduts. S’ha malgastat molts diners i s’ha invertit poc en la millora de la ciutat.  I  una altra manera de fer política de la que ens tenia habituats l’equip de govern del PP-PMQ, és possible. No es pot governar des de la prepotència, s’ha de governar des del consens ,des de la participació ciutadana i tenint molt clar quin model de ciutat volem i crec que tots els que ens vam presentar a la llista del PSM per l’ajuntament de Ciutadella ho teníem molt clar: volem una ciutat per a les persones i  al servei de les persones.

Per tant, vaig creure necessari posar mans a l’obra i implicar-me en la política municipal, per fer que una nova ciutat sigui possible.

Tot i que no hi va poder haver un canvi de l’equip de govern (el PSM van fer molt bé els deures i vam doblar la nostra representació) , crec que sí que s’ha fet necessari un canvi a l’hora de governar. El PP no té majoria absoluta i ha hagut de pactar molts temes si els ha volgut tirar endavant . Al ciutadà de peu, també li ha quedat molt clar aquest aspecte  i açò fa que molts d’ells ens comentin i es facin propostes ,als regidors del PSM, per intentar millorar la ciutat.  Si volem que Ciutadella millori, hem d’escoltar la veu del poble que ens va elegir , atracar-nos als ciutadans i fer que es sentin partícips en la construcció de la  seva ciutat.  D’aquesta manera la respectaran i cuidaran com si sigui casa seva. I aquesta és la nostra manera de treballar.

L’experiència d’aquests sis mesos com a regidora a l’ajuntament de Ciutadella ha estat enriquidora i hem aconseguit, tota la família, conciliar la vida familiar, la feina i la política.

Per tant, sí és possible compaginar totes aquestes activitats si un vol i en té ganes. Potser els ciutadans haurien de perdre la por a treballar per al seu poble. Com ja he dit, l’experiència és dura però, sens dubte, enriquidora.