“Greu error de càlcul d’Albares i Sánchez”

Article opinió – Ramon Orfila

“Greu error de càlcul d’Albares i Sánchez”

Algèria congela les operacions comercials amb Espanya. L’anunci s’ha fet mentre el ministre Albares es tornava omplir la boca de frases grandiloqüents però buides de contingut amb les que intentava mostrar el seu convenciment de que les relacions. diplomàtiques i comercials amb Algèria es mantindrien sense problemes. Si realment el ministre no havia previst la reacció algeriana, al canvi de la política exterior respecte d’un tema tan sensible com és el Sàhara Occidental, demostraria una incapacitat absoluta per exercir la responsabilitat que te encarregada al front del Ministeri d’Exteriors. I si ho sabia o ho tenia previst i optava per fer un nou brindis al sol, afirmant allò que no creia, estaria demostrant un nivell d’inconsciència perillós que igualment el faria poc apte pel càrrec que ostenta.

Sánchez i Albares juguen amb foc, sense ser conscients que tenen la coa de palla, amb el seu inexplicat gir polític sobre el Sàhara Occidental, i el seu sospitós secretisme els manté en un aïllament, al Congrés dels Diputats, i davant la societat civil que simpatitza obertament amb el moviment per l’alliberament de l’ex colònia espanyola, sense precedents.

El silenci i el menyspreu que mostren des del Govern d’Espanya per les conseqüències que pot tenir la seva decisió en les relacions comercials amb el país que ens subministra un element tant preuat com és el gas, obliguen a pensar que alguna cosa inconfessable els lliga al monarca feudal del Marroc, un dels dictadors més cruels dels darrers temps.
Sigui com sigui els dos, Sánchez i Albares, passaran a la història com els campions de la opacitat i la manca de transparència.

Es curiós que el mateix Albares que, de manera tan alegre, va rendir pleitesia al monarca feudal del Marroc, ara amenaci Algèria amb denuncies devant la UE, sense ser conscient que Algèria compta amb més d’un element de pressió cap Espanya, i que els pot utilitzar de manera immediata. No sap Albares que qualsevol tall o reducció o simplement una pujada de preu del gas que Algèria subministra a Espanya ens pot causar problemes de molt difícil solució en el context de la Guerra d’Ucraïna?? No ha notat encara que d’ençà que ell i Sánchez van escenificar l’acte d’entrega dels saharauis a la voracitat de rei-dictador Mohamed VI, arriben més pasteres amb origen d’Algèria? Encara no s’ha adonat que aquests migrants d’origen algerià no poden ser tornats al seu país d’origen, atès que Algèria no accepta aquestes devolucions i així passen a engreixar el cúmul de “sense-papers” que tant terroritza al Ministre d’Interior ?

La sensació de ridícul quan hem vist Albares renunciar a assistir a la Cimera de les Amèriques, per acudir de pressa i corrent a demanar ajut a Europa, per poder sortir de l’enfangada en la que està enganxat, em recorda aquell anunci del “primo de Zumosol” que es va fer molt popular fa uns anys, i jo, que no som gens sospitós de sentir-me concernit per moltes de les actuacions del Gobierno mas progresista de la historia, no puc evitar posar-me un poc vermell, per allò de la vergonya aliena.

Que pensa aconseguir Albares amb les seves amenaces a Algèria mes que provocar,  més encara, un empitjorament de les  relacions amb el país que ens és vital pel subministrament de gas?

Pretén ara, involucrar Europa en la defensa d’una política equivocada, en el que, fins i tot un diari conegut pel seu suport al govern de Sánchez qualifica com “un greu error de càlcul” del Govern ???

Assumiran Albares i Sánchez el cost de la pujada de preu del gas algerià fruit d’un canvi de política respecte del Sàhara, els motius del qual que encara no han volgut explicar??

Tenint en compte que resulta molt important consensuar les polítiques d’aliances amb altres Estats, encara que sols sigui per donar-lis continuïtat, no resulta sorprenent que aquest canvi de política no hagi rebut el suport de cap grup  parlamentari exceptuant els del PSOE??

Notícies relacionades