És habitual aprofitar aquestes dates per fer balanç de l’any que es tanca i apuntar una sèrie de bons propòsits per a l’any que encetam. Així, m’agradaria emprar aquest espai per fer una llista de propostes per mirar de resoldre una qüestió col·lectiva, que ens afecta a tots, com és l’accés a l’habitatge.
Durant els darrers anys, accedir a un habitatge ha esdevingut cada vegada més difícil per als menorquins, sobretot pels que som més joves. Sigui llogar un pis o comprar una casa és cada cop més car a una illa que cada vegada està més de moda i on els salaris no creixen al mateix ritme que ho fan els preus. Sense cap dubte, en el fet que aquesta problemàtica sigui cada cop més sagnant hi ha ajudat un model econòmic excessivament depenent del turisme: una economia caracteritzada per uns salaris baixos, acompanyat per fenòmens com el lloguer turístic, que fa que cada vegada sigui més difícil per a persones que viuen tot l’any a Menorca trobar un pis de lloguer. De la mateixa manera, cada vegada és més habitual que les persones més adinerades que visiten l’illa vulguin comprar una casa a Menorca, provocant que l’oferta d’habitatges es dirigesqui cada vegada més a aquest perfil de persones amb un poder adquisitiu molt elevat. No és casualitat, idò, que les Illes Balears siguin la comunitat autònoma de tot l’Estat espanyol on comprar un habitatge és més difícil: la combinació de salaris baixos i un mercat immobiliari amb preus disparats provoca que s’hagin de destinar 15,8 anys de salari per poder comprar un habitatge[1]. Aquesta és una dada demolidora si tenim en compte que a la segona comunitat autònoma del rànquing és Madrid, on es necessiten 8,6 anys de salari.
De totes maneres, havia promès una llista de propòsits per a l’any que ve. Així idò, els meus desitjos en matèria d’habitatge per al 2023 són els següents:
El problema de l’habitatge no és un tema que es pugui resoldre fàcilment ni per al qual hi hagi una vareta màgica, com podeu comprovar. De totes maneres, crec que tenim l’anàlisi de les seves conseqüències, i alguns també tenim propostes per fer-hi front. L’emergència habitacional és un dels reptes més importants que tenim com a societat, i pens sincerament que les tres propostes aquí apuntades marquen la bona direcció per resoldre-la. Bon any!
Andreu Servera Moll.
[1] Índice de esfuerzo inmobiliario. https://www.st-tasacion.es/es/indice-de-esfuerzo-inmobiliario-vivienda-nueva.html
Article d'opinió - Ramon Orfila