“Mou-te i borina per la teva salut i la de Menorca”?

Article opinió – Montse Morlà

 “Mou-te i borina per la teva salut i la de Menorca”?

Els gasos d’escapament dels vehicles són uns dels causants del canvi climàtic i de les seves conseqüències. Ones de calor i fred, no plou…. El clima va canviant i es torna de cada vegada més extrem. A Menorca són moltes les persones que encara empren en excés el cotxe particular. Què es pot fer?

A escala individual es poden fer accions i la suma d’accions és important. Durant el confinament vaig tenir temps de pensar. Viure a Menorca és un luxe i com a menorquina ho considerar així. Poder gaudir dels nostres pobles, dels carrers, dels camins, dels elements del nostre paisatge, del cel durant tot l’any mentre vas a la feina no té preu. Vaig pensar que si anava a la feina caminant, en bicicleta o en transport públic seguiria gaudint dels espais i em mouria d’una manera més sostenible i saludable. Intentaria agafar el cotxe el mínim possible. 

Tenc la feina a 5 quilòmetres de casa, a 50 minuts caminant, a 15 en bicicleta, a 10 en bus. Què bé poder fer activitat física mentre vaig i venc del treball!. Invertesc en salut, estalvií combustible i no contamin l’atmosfera. Genial! 

El meu fill ja tenia “La targeta T-JOVE” i jo em vaig treure “La targeta T-GENERAL” al SAC del Cime.

Després del confinament i quan l’assistència a les escoles i instituts es va normalitzar, el meu fill i jo anàvem amb el bus. Vaig descobrir què és molt còmode no pensar a on has d’aparcar el cotxe, mirar per la finestra i gaudir del entorn, conversar amb la persona que tens al costat o simplement escoltar música immersa en els teus pensaments… 

A Menorca tenim un transport públic de qualitat, però té aspectes a millorar, més freqüències, revisar les línies existents, afegir-ne d’altres, abaixar el preu, promocionar el seu ús, conscienciar a les persones dels avantatges d’anar en bus, etc.

Estem davant una emergència climàtica i les administracions tenen la seva responsabilitat i també han de fer accions per frenar les conseqüències del canvi climàtic: fer més carrils bici per afavorir l’ús de la bicicleta, eixamplar les voreres perquè es pugui anar caminant i corrent, crear-ne de noves per augmentar la seguretat dels vianants, regular i facilitar l’ús dels dispositius de mobilitat personal, posar més punts de recàrrega per vehicles elèctrics, instal·lar aparca bicis per tot arreu, regular l’ús dels cotxes als centres dels pobles, motivar que les persones vagin a peu pels esmentats centres urbans.

El Pla de xoc, amb mesures com bus gratis pels joves i subvenció del 50 % en la resta de persones usuàries, vol afavorir que les persones agafin el transport públic i deixin, quan no sigui absolutament necessari, el vehicle particular. Es necessari optimitzar aquest servei públic i que més persones l’utilitzin. A partir de mitjans del mes de setembre serà una realitat i tothom podrà apostar per una mobilitat saludable i sostenible i anar en bus.

Com a nova consellera de mobilitat, sé que és possible treballar perquè les persones es moguin d’una manera més òptima i saludable. Saludable per les persones i pel planeta.  Hi ha molt feina a fer des de les administracions, però és responsabilitat de totes les persones fer accions per cuidar, per conservar i per gaudir de la nostra illa molts anys.

Notícies relacionades