El PSM-Més per Menorca fa una valoració molt positiva de l’acord que permetrà tirar endavant el parc fotovoltaic de Son Salomó II, i que és fruit del consens assolit entre les quatre parts implicades: el Consell Insular, l’empresa promotora del parc fotovoltaic Ceconat SL, la propietat de Son Salomó i la Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella.
Segons aquest acord, el projecte es formalitza amb una segona reducció de la superfície, ja que tindrà 68 ha davant les 173 previstes inicialment, tot i que mantindrà la mateixa potència per arribar al 20% de generació d’energia renovable previst en la primera fase de l’Estratègia Menorca 2030. Hi ha, a més, el compromís per part de Ceconat i Consell de rehabilitar les construccions etnològiques dins i fora del parc i impulsar un programa de visites, mentre que la Martí i Bella modificarà la proposta d’incoació de la zona de Punta Nati com a Bé d’Interès Cultural i retirarà els contenciosos contra el projecte.
Aquests i altres punts de l’acord assolit fan que, des del PSM-Més per Menorca, s’hagi volgut felicitar el Consell i l’Ajuntament, com també les altres parts implicades, pels esforços destinats en arribar a una entesa que permet equilibrar la protecció de patrimoni etnològic amb l’aposta per la transició energètica.
Així ho ha defensat, per exemple, la consellera de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Maite Salord, en dir que era clau conciliar el manteniment dels béns etnològics de Menorca amb la urgència d’avançar en la penetració de fons d’energia renovable que permetin dur a terme actuacions de mitigació del canvi climàtic a Menorca.
En aquest sentit, Salord ha recordat que l’illa “ha fet una aposta clara pel projecte Estratègia Menorca 2030, el full de ruta per descarbonitzar el sistema energètic de l’illa i que té com a objectiu últim situar Menorca en l’avantguarda de l’ús d’energies netes i servir com a referent per a altres àrees de la Unió Europea, en la línia dels compromisos assumits pels països integrants per 2030 i, sobretot, en la línia dels principis d’una reserva de biosfera”. En aquest full de ruta, la planta fotovoltaica de Son Salomó II és “fonamental”, segons Salord, perquè es “quantifica en 261 MWp la potència instal·lada en rústic per fer possible assolir aquest objectiu i els projectes Son Salomó I i II representen gairebé un 20% d’aquesta potència, cosa que, sens dubte, representa una passa endavant de cara a arribar al 85% de renovables a l’illa el 2030”.
En termes semblants s’ha manifestat el conseller de Cultura, Joventut i Esports, Miquel Àngel Maria, que ha destacat, a més, que des del Consell es donarà compte de tots els detalls assolits en l’acord per tal de ser transparents davant tota la ciutadania.
Maria ha destacat que l’entesa és fruit de quatre anys de converses, una negociació que ha estat difícil i en què “l’objectiu que hem perseguit en tot moment ha estat aconseguir una solució que fes compatible la salvaguarda del paisatge cultural de Punta Nati amb la instal·lació del parc fotovoltaic Son Salomó II”. Finalment s’ha pogut assolir una “solució acordada” i “molt satisfactòria amb aquest objectiu”.