Recollida selectiva, dades per a l’optimisme

Recollida selectiva, dades per a l’optimisme

En el moment de començar a preparar aquest escrit, el Consorci de Residus Urbans i Energia de Menorca, acaba de publicar les darreres dades actualitzades del funcionament de la recollida selectiva en origen; el conegut com a “porta a porta”, i la veritat és que les dades són realment esperançadores.

Ara, quan fa vuit mesos de la implantació del sistema als municipis de Maó i Es Castell, les dades venen a demostrar que el nou sistema de recollida selectiva funciona i aconsegueix els objectius de reducció i separació marcats per a l’any 2025.

En el cas de Maó, on la implantació arriba a aproximadament el 45% dels usuaris, la recollida selectiva ha augmentat de devers un 20% a un més que acceptable 50% fins al mes de juliol.

Cas a part el trobem a Es Castell; primer Ajuntament de Menorca en implementar el nou sistema de recollida selectiva al total del seu municipi. Aquí les dades parlen ja d’un increment de més del 80% de separació de residus, fet que redueix de manera notable la quantitat de deixalles destinades a acabar a l’abocador.

La veritat és que, a pesar de tot, la implantació d’aquest nou sistema, com quasi tots els canvis, no ha estat, ni continua estant, exempta de polèmiques.

Per una part ens hem trobat grups de ciutadans que de bon principi, sense conèixer el sistema,  ja s’hi varen oposar i van fer moviments, sobretot a xarxes socials, per a intentar aturar i boicotejar el nou sistema de recollida, no resulta gens estrany que amb un cop d’ull als perfils dels màxims activistes “antisistema” del porta a porta puguem comprovar que la majoria són negacionistes del canvi climàtic entre altres teories conspiranoiques. Afortunadament, aquests moviments són bastant minoritaris, tot i que molt sorollosos, i això ha provocat que alguns dirigents polítics, més preocupats per mirar de mantenir alguns vots que de millorar la convivència i el medi ambient, s’hagin ja pronunciat en contra d’implantar, tot i les bones dades oficials, el nou sistema als seus municipis.

Al·legar que l’actual sistema de recollida amb contenidors i sense separar els diferents residus ja està bé és fer trampes al solitari. Invocar la bona fe de la gent en reciclar i no voler canviar els hàbits està demostrat que, tot i la bona voluntat d’una minoria compromesa i complidora, no basten.

La realitat, i les dades així ho demostren, és que l’actual sistema no funciona, i voler-lo eternitzar és contrari als objectius de l’Agenda 2030. No hem d’oblidar que vivim en una illa que és Reserva de Biosfera i que aquest fet ens hauria de comprometre encara més amb la preservació i millora del medi ambient.

Tenir contenidors de manera permanent als carrers provoca diversos problemes que no es poden passar per alt, com per exemple, l’espai de sol públic que ocupen, que no es respectin els horaris provocant que hi hagi fems a totes hores al carrer, amb les corresponents molèsties de brutor i males olors, i la idea que comparteix massa gent que si hi ha contenidors, tot el que sobra a casa pot anar al contenidor i ja s’ho emportaran. Això provoca que dins els contenidors es pugui trobar tota casta de residus, fins i tot els més perillosos i contaminants, com puguin ser animals morts sense identificar, bateries velles de cotxe, pneumàtics, o petits estris com microones, batedores, planxes, etc. A més, al costat d’aquests punts se sol aprofitar per abandonar-hi tota mena d’estris com mobles vells, restes de poda o bagatge d’obra.

Tampoc hem de passar per alt la gran inversió feta a la planta de Milà, per tal de convertir-la en una planta de reciclatge moderna i funcional preparada per a rebre i tractar els residus que haurien d’arribar-hi ja seleccionats en origen. Així com la despesa en nous vehicles i maquinària de recollida més silenciosa i ecològica que milloren les condicions de feina dels treballadors i treballadores del servei de recollida.

Tenint en compte que a Menorca, per qüestions d’estacionalitat, la producció d’escombraries i residus a l’estiu es triplica; i veient les bones dades obtingudes a les zones on ja s’ha implantat el nou sistema de recollida selectiva, crec que seria important que el nou sistema s’implantés com més aviat millor al total de la nostra illa. 

Cal dir aquí també que tot i les bones dades no ens hem de conformar i s’ha de continuar fent pedagogia i mirar com, tan usuaris com administració, podríem continuar millorant un sistema que per innovador, segur que té alguns falls que caldrà anar polint. I no oblidar que un altre dels objectius de sostenibilitat és també la reducció, i no tan sols el tractament, en la generació de residus. En aquest punt, sobretot en l’ús de plàstics i envasos, anem tard: estaria bé que des de les diferents administracions es plantegessin actuacions de formació i informació en aquest aspecte.  

Per tot això crec que cal reclamar als nostres representants públics, valentia per a posar en marxa un sistema de recollida i gestió de residus que, tot i ser polèmic al principi, ha demostrat que funciona tal com ens mostren les dades oficials.

Simó Ferrando