Article opinió – Fanni Riudavets – “Camisetes verdes”

Era el setembre del 2013. Han passat vuit anys. La manifestació més gran que mai s’ha produït a les Illes tenyia de verd els carrers de Palma, Eivissa i Maó. Més de 100.000 persones sortien al carrer en defensa de la nostra llengua i el nostre sistema educatiu. L’infame projecte del govern popular de Bauzà, el Tractament Integral de Llengües (TIL), havia aconseguit unir a la gran majoria de la nostra societat. Una fita històrica que en bona part fou la causa que el Partit Popular, dos anys després, tingués un pèssim resultat electoral i perdés el govern.

El símbol d’aquella lluita contra les polítiques dretanes d’atac a la llengua catalana va ser la camiseta verda que vestirem durant mesos i mesos tots els que defensàvem una educació pública de qualitat i en la nostra llengua. Entre els manifestants hi havia molts militants socialistes.

Fem un salt en el temps i tornem a l’actualitat. En aquests moments s’està tramitant al Parlament de les Illes Balears la Llei d’Educació, un projecte que hauria de servir per consolidar un model educatiu propi que respongués a les necessitats de la nostra societat.

Era el setembre de 2021. Ha passat poc temps. Ens despertàvem amb una agra sorpresa. Vet aquí del que ens informava, textualment, la premsa: “El PSIB maniobra per reduir la presència de la llengua catalana a l’ensenyament i augmentar la del castellà”.

I en això estem. Desitjaria no tenir motius per escriure aquest article. Voldria que aquesta deriva d’aquest partit cap a posicions castellanitzadores i antipedagògiques no es produís. En tot cas, vull deixar-ho clar, les excuses de mal pagador, que empren per justificar aquesta traïció no tenen cap ni peus, no són dignes d’un governants. La pretesa por a un fall d’inconstitucionalitat només demostra la feblesa o absència de conviccions.

Veurem com es desenvolupa la tramitació parlamentària, veurem fins a quin punt aquest partit es plega a les polítiques de la dreta, veurem si és capaç de sumar forces amb PP. Cs i  els neo-franquistes, veurem què fan al respecte els seus socis de govern…

Però, sense cap mena de dubte la reacció de Més per Menorca ha estat clara i contundent, els representants de la nostra formació han estat taxatius: no serem còmplices d’aquest nou atac a la nostra llengua. Em satisfà formar part d’una força política que manté la coherència en tot moment. Més per Menorca es va vestir de verd el 2013 i segueix vestint de verd el 2021.

Ve aquí llavors que he recuperat la meva camiseta verda del fons d’un armari. La tinc neta i endreçada per si cal tornar a fer-la servir. Estic convençuda que la ciutadania de les Illes Balears no acceptarà en silenci aquesta traïció, que un govern suposadament progressista porti a terme allò que el govern de la dreta no aconseguí. Les Illes es tornaran a tenyir de verd.

Serà el maig del 2023. Serà d’aquí a un any i escaig. Es celebraran eleccions al Parlament de les Illes Balears. Si cal, anirem a votar amb la camiseta verda, i sabrem –com ho vam saber el 2015- a qui no hem de votar.