Article opinió – Fanni Riudavets – “Quatre batllesses”

El passat 14 de maig, a l’antiga església de Sant Diego d’Alaior, actualment el centre cultural del municipi, es va celebrar un acte organitzat per Més per Menorca-Alaior.

Quatre dones, quatre batllesses, quatre lluitadores, encetaren un diàleg públic moderat pel periodista i company de Més per Menorca, Víctor Ferrer.

Joana Gomila, batllessa de Ciutadella en el seu segon mandat, Joana Febrer, batllessa de Ferreries, Montse Morlà, ex-batllessa de Sant Lluís i Conxa Juanola ex-batllessa i actual primera tinenta de batlle de Maó.

Podria explicar tot el que ens exposaren, detallar les seves intervencions sobre els múltiples temes que es varen tractar a l’acte. No ho faré. Crec més interessant donar-vos a conèixer les meves impressions personals.

Sincerament vaig quedar fascinada amb el tarannà de les quatre, amb el seu llenguatge tan proper com entenedor, amb la seva visió de la tasca política com un compromís amb les persones. No amagaren els problemes, no defugiren cap temàtica, no disfressaren  les dificultats, però, això sí, des d’una òptica absolutament diferent.

Estic convençuda que el llenguatge polític massa sovint està emmascarat per tòpics, frases fetes i estereotips políticament correctes, i que això és un dels motius que provoquen la desafecció de la ciutadania. L’acte de les quatre batllesses va ser, de fet, una mena d’antídot contra aquesta tendència.

No hi va haver discursos precuinats ni declaracions altisonants. No vàrem haver de patir la repetició de fórmules estantisses, no ens ofegarem amb l’avorriment de les paraules mesurades al mil·límetre. Ans al contrari, aquestes quatre dones ens dibuixaren la realitat, ens parlaren des del cor, ens aproparen a la tasca institucional des de les seves vivències.

Treball en equip, proximitat a la gent, doblegar l’excessiva burocratització, il·lusió per nous projectes… Vet aquí algunes de les temàtiques que sorgiren en el col·loqui. I sempre des de l’experiència, sense obviar els maldecaps i entrebancs que hi ha en el camí, ens aportaren una visió de les responsabilitats de gestió absolutament engrescadora.

Vull deixar pel final una consideració que, ara per ara, no podem deixar de tenir en compte. Sincerament, crec que les dones -i dones progressistes més encara- trenquen els vells esquemes de la política fossilitzada. Tots els assistents a l’acte de les quatre batllesses  -i els que ho seguiren per streaming- en poden donar fe. Se’ns mostrà la gestió municipal com una tasca apassionant per, passa a passa, anar millorant la vida de les persones. La sostenibilitat, el benestar social, el projecte educatiu, l’urbanisme humà, la participació ciutadana, l’atenció a les necessitats, són els reptes i alhora els objectius.

Com a militant del PSM, com a adherida a Més per Menorca, no puc fer altra cosa que agrair a aquestes quatre dones, a aquestes quatre batllesses que ens permetessin compartir amb elles la seva lluita, sovint callada, per aconseguir una societat millor.

Des d’Alaior, gràcies, Joana i Conxa, Montse i Joana.