Article opinió – Oriol Baradad – “Vicenç Vidal, el nostre senador”

Vaig conèixer en Vicenç Vidal fa més de 20 anys. El vaig conèixer gràcies a altres companys mallorquins que també estudiaven Ciències Ambientals. Aleshores, en Vicenç era un universitari compromès amb el medi ambient però sobretot estava compromès amb la seva terra, Mallorca.

Quan el juliol de 2015 en Vicenç va prendre possessió com a conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears vaig sentir una gran satisfacció. El territori estava en bones mans. I durant 4 anys en Vicenç va fer molt bona feina per preservar les nostres illes i millorar molts temes ambientals. Se’n poden destacar moltes coses bones de la seva gestió durant aquells quatre anys, però de totes jo em vull quedar amb una: de la seva mà Balears va ser pionera amb la llei de residus, una eina molt potent per fer front, entre altres coses, al greu problema que suposen els plàstics a les nostres illes. Llàstima que no tothom valorés com toca la feina que va fer per les Illes la legislatura passada.

Quatre anys més tard, el juliol de 2019, en Vicenç va ser designat pel Parlament de les Illes Balears com a senador al Senado de España. Desconec com va anar el nomenament, i qui va tenir la idea de proposar-lo, però beneeixo el moment en què ho van fer. En Vicenç ha revolucionat Madrid i s’ha convertit en “el senador” de Balears. És l’únic que realment fa feina pensant en les Illes, i no només amb Mallorca, sinó amb totes. Només hem de recordar quan, juntament amb na Maite Salord, defensava a la Comissió de Transició Ecològica del Senat el full de ruta de Menorca per una transició energètica 2030 que respectés la voluntat de la ciutadania menorquina. O quan va dur una iniciativa de Més per Menorca per protegir legislativament al voluntariat, ànima altruista dels centenars de clubs de l’esport base que hi ha al nostre país i a la resta de l’estat. O quan va presentar una iniciativa per evitar la demolició de les Casetes de vorera que la Demarcació de Costes vol tirar baix sense entendre la singularitat del patrimoni històric i les formes de la vida tradicional marinera de Menorca. En Vicenç defensa a Madrid els interessos de tota la ciutadania de les Illes Balears, i ho fa bé, molt bé. Llàstima que els altres senadors de les Illes de partits com PP, PSOE o UP no sempre li donin suport a les seves iniciatives, sinó encara la cosa aniria millor.

Fa un mesos, en una entrevista, en Vicenç reconeixia que pels passadissos del Senat li cridaven “Baleares!”, per tant això vol dir que com a mínim ja saben que hi ha algú a Madrid que defensa els interessos de les Illes. Durant aquests dos anys que porta com a senador ha presentat moltíssimes iniciatives, preguntes i propostes (és el senador de les Illes que n’ha fet més) i totes en benefici de les Illes, per tant això ens ha de fer veure la importància de tenir representants a Madrid que no depenguin de Madrid. En Vicenç només està fermat a la seva terra, a les Illes, i per tant només ha de retre comptes amb la ciutadania de les Illes fet que encara ajuda a que tingui més motivació per fer feina.

Crec que els altres polítics que van a Madrid en nom de les Illes haurien de prendre com a referent en Vicenç i haurien de començar a deixar de banda les ordres de partit i s’haurien de centrar amb el territori que els ha escollit. Quan els senadors no pensen amb el territori que representen sinó amb el seu partit és quan les coses no milloren.

Menorca, Mallorca, Eivissa i Formentera necessitem representants a Madrid, tant al Congrés com al Senat, que recordin als respectius governs de torn que les Illes Balears també existim i que tenim molts més problemes que altres territoris, i que ja comença a ser hora que siguem tractats tal i com ens mereixem.

Esper que els partits que estan impulsant la creació d’una marca estable per anar a les eleccions estatals (Més per Mallorca, Més per Menorca i Ara Eivissa) pensin amb en Vicenç a l’hora de fer feina pel futur de les Illes. L’experiència i la feina feta per en Vicenç durant aquests anys a Madrid ha de servir de punt de partida. També esper que la ciutadania pensi amb en Vicenç i tot lo que ell ha fet, i que pensi que fins que no tinguem representants de les Illes que pensin en les Illes com ho ha fet ell, seguirem estant com estem.