Article opinió – JEM – “Acabarem sense ales?”

L’altre dia va sortir una notícia que, desgraciadament, no em va arribar a sorprendre tant com hauria d’haver estat.Textualment, el titular de la notícia a través de 3/24 diu: Absolt el jutge que va dir “bitxa” i “filla de puta” a una denunciant de violència masclista.

Visca. Visca el nivell d’igualtat i de justícia en aquest país. Perquè ja no ens creu una part de la societat, què hemde fer si ha arribat el punt en que la justícia no ens creu, i a més ens insulta? Tenim més opcions de sortida?

La notícia explica que un jutge de Madrid, Francisco Javier Martínez Derqui, va utilitzar aquestes expressions cap a la model María Sanjuán (la denunciant de violència masclista) a una conversa privada quan ell no sabia que hi havia càmeres i micròfons oberts i, per tant, els enregistraments van ser gravats per error. Com que l’enregistrament es va produir sense consentiment, no es pot utilitzar en un procés sancionador. També esmenta que hi va haver disculpes per part del jutge cap a la denunciant.

Doncs així ja està, no? Vull dir que si ho va dir sense voler i després es va disculpar, pobre, llavors ja està totsolucionat. El problema és que hi ha persones que pensen així. Persones que creuen que aquí la víctima no és ladenunciant, sinó l’agressor (i quan dic agressor no em refereixo al de la denúncia, que també, sinó al jutge).

Em sembla tan frenèticament injust que unes persones es considerin a un nivell “superior” davant de les dones i que per això puguin aprofitar-se’n, que em bull la sang. Perquè suposadament la justícia és igual per a tots els individus, tant per la orientació sexual com del país d’on vinguin, no? I tant, les notícies ens ho demostren cada dia.

Aquesta és una de les evidències que mostren com encara hi queda molta feina a fer i no hi ha excusa que valgui. La lluita per la igualtat és més que necessària; és urgent. Perquè ja hi ha prou factors que ens intenten tallar lesales, i si entre aquests s’hi sumen aquells que suposadament són imparcials, igualitaris i justos, potser és que la societat està molt enrere d’arribar a un mínim nivell d’igualtat. Potser, veient això, hi ha més motius pels quals lluitar del que sembla en un principi.

 

Anna Coll Bagur

Gibet Pons Petrus