Article opinió – Oriol Baradad – “2020, un any per recordar”

Quan arriben aquestes dates, sempre se sol fer balanç de com ha anat l’any, repassar aquelles coses que han anat bé i que s’han de seguir fent bé, i revisar aquelles que no han anat bé i que s’han de millorar.

Durant els darrers dies, he llegit molts comentaris de molta gent que diu que aquest 2020 ha de ser un any per oblidar, perquè ha estat un any que no ha estat gens bo i que hem de mirar endavant per tal que el 2021 sigui millor. Estic totalment d’acord que hem de mirar endavant per poder fer que el 2021 sigui millor que el 2020, però en cap cas penso que hem d’oblidar el 2020, sinó ben al contrari, aquest 2020 ha de ser un any que l’hem de ben recordar per tenir en compte algunes coses que hem de canviar.

La Covid-19 ha posat de manifest moltes de les coses que tal vegada intuíem i que ara podem dir que són ben certes. Està clar que la sanitat és un servei bàsic i fonamental que mai no ha estat considerat com a tal ni s’hi ha dedicat l’esforç necessari per convertir-lo en un servei de primera qualitat. Durant els últims mesos, han quedat molt clares quines són les mancances que té el nostre sistema sanitari, i sobretot les que tenen aquelles comunitats que han optat per models sanitaris privatitzats. N’és un clar exemple el de la Comunitat de Madrid, governada fa anys pel PP. Per tant, esperem que els governs que tenen competències en sanitat comencin a fer les coses bé i millorin els serveis sanitaris.

Un altre problema que hem pogut constatar els menorquins ha estat la doble insularitat que patim. El centralisme polític que han practicat el Govern Central i el Govern de les Illes Balears ens ha deixat totalment fora de joc. Cap d’aquests governs ha entès les peculiaritats que té Menorca i no ens ha tractat com ens mereixem. Balears, a la cua d’Espanya, i Menorca, a la cua de les Illes Balears. Una vegada més, no ha servit absolutament de res que el govern de Menorca tingués el mateix color polític que el de les Illes i el d’Espanya, ans al contrari, aquest cop ha servit perquè encara hàgim estat més menyspreats. I d’exemples n’hi ha molts: des de les fases de desconfinament, passant pel model de finançament, fins a la recent aprovació dels pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2021.

La manca de lideratge polític que actualment hi ha al Consell Insular de Menorca tampoc no ha ajudat a canviar la situació de la ciutadania menorquina. La submissió política del Consell Insular al Govern de les Illes Balears ha fet que Menorca no hagi rebut l’atenció que li tocaria durant aquest 2020. El Govern de les Illes Balears fa i desfà com vol, i el Consell Insular de Menorca acota constantment el cap, ja que no té capacitat per poder enfrontar-se a companys i companyes de partit. És una pena que, avui per avui, encara preval la línia estratègica de partit i no la defensa dels interessos del territori on es viu. Tant PSOE com UP haurien de fer una profunda reflexió sobre què han de defensar a Palma i què han de defensar a Madrid: si els interessos dels seus propis partits o els interessos de Menorca. Si Més per Menorca, amb només dos diputats al Parlament de les Illes Balears, ha aconseguit que els pressupostos de les Illes incloguin 9 milions d’euros per a inversions destinades a Menorca, no em vull imaginar què s’hauria aconseguit si tots els diputats de Menorca s’haguessin plantat davant els seus partits i haguessin defensat Menorca i no els partits.

La classe política en general tampoc no ha sortit ben parada d’aquesta anòmala situació. El fet que, durant tot el confinament, diputades i diputats i senadores i senadors hagin seguit cobrant dietes quan estaven tancats a casa no ajuda a millorar la mala imatge que actualment la societat té dels càrrecs polítics. Per sort, però, no tota la classe política és igual, ja que hi ha polítics com en Vicenç Vidal, senador de Més per Mallorca escollit pel Parlament de les Illes Balears, que s’ha deixat la pell per defensar els interessos de les Illes i per intentar aconseguir moltes millores per a les nostres Illes, però, és clar, una vegada més s’ha patit la disciplina de partit i la gran majoria de propostes que ha fet han estat tombades i votades en contra pels partits que governen. Em costa molt entendre que senadores i senadors del PSOE de les Illes Balears puguin votar en contra de les propostes que en Vicenç ha presentat, però ja sabem que es deuen al partit i no a la gent que els ha votat.

El que sí que crec que s’ha de valorar molt positivament és la gran resposta que han donat els ajuntaments a l’actual situació. Són l’administració propera a la ciutadania i són els que han hagut de donar resposta als grans reptes que ha plantejat aquesta nova situació. Els ajuntaments han hagut de gestionar les modificacions fiscals, les ajudes socials, les mesures de control de la població, la gestió i la desinfecció dels espais públics i la reorganització de la major part dels serveis que es donen a la ciutadania, entre altres, i han hagut de complir amb totes les imposicions que els han vingut donades per les altres administracions sense que se’ls hagi tingut en consideració. Sincerament, crec que la gestió que han fet els ajuntaments a Menorca, sense fer distincions de color polític, ha estat molt bona, i segur que hi ha coses que si ara s’haguessin de tornar a fer es farien d’una altra manera i es farien millor.

I dins d’aquesta anàlisi del que ha estat aquest any 2020, tampoc no puc oblidar-me del que ha viscut la Casa Reial espanyola. La fugida del rei emèrit Joan Carles I als Emirats Àrabs per tal de poder esquivar la llei demostra una altra vegada que la monarquia arriba a la seva fi. No podem seguir tenint una institució com aquesta, sustentada amb fons públics, si en el model actual d’estat que tenim no serveix absolutament per a res. I sense servir per a res, l’actual govern de PSOE i UP encara ha augmentat un 6,5% la seva aportació directa als pressupostos de l’any 2021. Tot això és important no oblidar-ho a l’hora de plantejar una alternativa a la monarquia.

Espero que el 2020 sigui un any per recordar i per tenir com a model de totes aquelles coses que hem de canviar per tal que la vida de la ciutadania menorquina sigui molt millor. Esperem que totes aquelles persones que es dediquen a la política tinguin la capacitat de poder analitzar quines són les coses que han fet durant aquest 2020 i quines han de fer durant el 2021 per ajudar a millorar la societat en la qual vivim.