Bauzà es burla de la llei, del Parlament i dels ajuntaments per continuar amb la seva croada contra la llibertat d’expressió i contra el català

Malalts de fanatisme

“Amb el projecte de decret de desenvolupament de la Llei sobre l’ús de símbols instiucionals a les Illes Balears, el govern Bauzà mostra de nou la seva malaltia autoritària, actuant descontrolat contra fonaments democràtics tan essencials com la llibertat d’expressió”, expressa el diputat Nel Martí, del PSM Més per Menorca (grup parlamentari MÉS).

El fanatisme del govern Bauzà no sóm pròpis d’un govern democràtic, i ens remeten a formes i pràctiques -la censura prèvia- del franquisme, el qual el PP de les Illes Balears no ha volgut condemnar ni rebutjar arran de múltiples propostes de l’oposició. Tampoc, precisament, amb les esmenes presentades en la tramtació de la llei de símbols per incloure els símbols franquistes com a símbols prohibits.

 

La llibertat d’expressió no admet límits

El PSM Més per Menorca anima a la societat civil menorquina i balear a continuar expressant-se amb total llibertat i respecte, tal com recullen els pactes internacionals de drets humans. “És absurd posar límits a la llibertat d’expressió des del fanatisme i l’autoritarisme”, diu Martí. Els ciutadans trobarem, com sigui, les formes legals per seguir dient i reclamant el que creuen just. Ho vam fer durant el franquisme i ho farem també ara, si així ens obliga l’actual Govern.

En el decret s’intenta aplicar els efectes de la llei a qualsevol expressió gràfica, deixant de nou un marge considerable a la interpretació. Una pancarta és una expressió gràfica? Si ho és, enten Martí, la llei ho hauria d’haver expressat. La legislació comparada ens mostra com en cap cas s’ha fet aquesta interpretació, ni tan sols en la normativa de Navarra que el Govern ha utilitzat com a referent. Així doncs es prohibiria un llaç quatribarrat però no una pancarta que digui “llaç quatribarrat” o “enllaçats pel català”.

 

Burla al Parlament

És una burla al Parlament, cosa ja habitual pel govern Bauzà, que l’Executiu presenti i impulsi una llei de símbols sense delimitar què és un símbol i l’abast de la norma, i després, via executiva, la definineixi i delimiti en un sentit que va molt més enllà del previst per la cambra legislativa, i de l’exposat i defensat pel Govern.

Tampoc no és acceptable, segons el PSM Més per Menorca, que el desenvolupament d’una llei inclogui prohibicions explícites que la llei no ha incorporat. El diputat Nel Martí recorda que el Consultiu va recomanar incloure en la llei prohibicions clares i concretes de símbols contraris als valors democràtics, i no ho va fer. Ara, el decret, proposa prohibir la senyera o qualsevol símbol que s’hi pugui confondre. “Prohibeix explícitament un símbol democràtic, i en canvi tolera obertament símbols antidemocràtics com la bandera franquista”.

Per altra banda, Martí considera que el projecte de decret és contrari a la mateixa llei de símbols, quan romp el sentit de “símbols permesos” que s’estableix en la mateixa. La llei estableix que qualsevol altre símbol diferent dels oficials i dels permesos a la llei requereixen d’autorització prèvia, amb la qual cosa vol dir que els permesos no necessiten de cap altre permís (o autorització prèvia), en tot cas només d’una comunicació. Ara el Govern via executiva es burla de la pròpia llei i del Parlament, i estableix (canviant per la via executiva la mateixa llei) que els “símbols permesos” també estaran subjectes a l’autorització prèvia.

Per tot l’exposat el PSM Més per Menorca demana que el projecte de decret sigui dictaminat pel Consell Consultiu, tal com preveu la Llei 5/2010, de 16 juny; i assumit com a vinculant per tal de garantir la tan pregonada “seguretat jurídica”. Els menorquinistes tampoc no descarten en cap cas recòrrer als tribunals per a evitar l’aplicació del projecte de decret.

 

Burla als ajuntaments, i a l’autonomia local

La decisió del govern Bauzà d’incorporar l’”autorització prèvia” a una decisió municipal suposa un mensypreu als ajuntaments als quals la llei els atorga la potestat de declarar “símbols d’interès local”.