El PP, altra vegada contra Menorca

esmenespp

Mentre uns feim camí per aconseguir que el Consell Insular de Menorca tengui més capacitat real d’autogovern, uns altres intenten retallar la nostra autonomia. El darrer atac del PP en aquest sentit ha succeït en forma d’esmena a la Llei de Pressupostos de la Comunitat Autònoma per al 2017.

Aquesta setmana ho hem pogut comprovar al Parlament de les Illes Balears. El diputat i portaveu de Més per Menorca al Parlament, Nel Martí, denunciava que el PP vol decidir des de Palma —pur i habitual centralisme “popular”— en què s’han de gastar els recursos la institució menorquina, i ho fa presentant a la cambra autonòmica una proposta que, a més de ser injusta, vulnera la Llei de Finançament dels Consell Insulars i el propi Estatut d’Autonomia de les Illes Balears.

Els populars pretenen que els doblers que es transfereixen a cada illa com a “recursos indeterminats” —açò vol dir, que es puguin gestionar de la manera que a Menorca considerem més adients, segons les necessitats dels menorquins i menorquines— tenguin a partir d’ara un caràcter finalista. És a dir, que es destinin a inversions i actuacions que ja vénguin predeterminades des de Palma, pel Parlament, a través de la Llei de Pressupostos de la CAIB.

Amb aquesta esmena, el PP no només actua manera vergonyosa en contra el dret del govern de Menorca a decidir com ha de gastar els 3 milions d’euros que li corresponen d’aquesta partida sinó que, a més, pretén que el Consell Insular assumeixi projectes que corresponen al Govern.

Vegem-ho amb un exemple molt concret, que mostra el que defensam uns… i perpetren altres! Es tracta de l’Estació d’Autobusos de Ciutadella. Més per Menorca ha presentat una esmena per obligar el Govern Balear a elaborar aquest projecte amb doblers de la CAIB, sense que suposi cap cost ni per al Consell Insular de Menorca, ni per a l’Ajuntament de Ciutadella. En canvi, què demana el PP? Que el Parlament obligui el Consell Insular a destinar una tercera part els recursos menorquins de la secció 32 del Pressupostos a pagar aquesta actuació, sense la implicació del Govern. És per llogar-hi cadires.

Des del PSM duim massa anys lluitant per l’autogovern de Menorca com per deixar passar una ingerència tan detestable com aquesta. La idea centralista i piramidal de l’estat que té el PP es projecta damunt l’estructura institucional de les Illes Balears. En trenta anys d’autonomia, els populars encara no han entès res.

El PP, aquest partit que cada dia s’embolica amb el compliment de les lleis, ha presentat al Parlament de les Illes Balears una proposta que dinamita l’esperit i la lletra de les lleis de de la nostra autonomia. I el més trist —encara que no és nou— és que aquests actes contra Menorca compten amb el vot favorable dels cinc diputats menorquins que seuen als escons del Parlament. Té molt de mèrit.

 

Miquel Àngel Maria Ballester
Coordinador del PSM-Més per Menorca

(Article publicat al diari Menorca dia 8 de desembre de 2016)