“Els delictes de racisme han augmentat un 64,7% en dos anys a les balears”

Article opinió - Ramon Orfila

“Els delictes de racisme han augmentat un 64,7% en dos anys a les balears”

Els delictes de racisme han augmentat un 64,7% en dos anys a les Balears, és una de les conclusions de l'Informe sobre l'evolució dels delictes d'odi a Espanya de 2021, que ha presentat a principis d'aquest mes d'Octubre el Ministre d'Interior Fernando Grande Marlaska.

Analitzant aquetes dades resulta difícil no lligar-les amb l'increment dels discursos de contingut racista o xenòfob de determinats polítics, i amb una certa normalització enmig del carrer i a alguns mitjans de comunicació de les expressions racistes i xenòfobes Un fet que unit a la sensació d'impunitat i a la manca de noticies sobre la persecució i sanció d'aquests delictes que seria exigible a les forces de seguretat o als jutges, crea un “caldus” de cultiu que afavoreix el creixement de la cultura del rebuig a la diferència, sigui aquesta racial, religiosa, cultural i fins i tot lingüística.

D'altra banda no es sorprenent el creixement d'aquest tipus de delicte quan, simplement a partir de la lectura dels mitjans de comunicació, es constata la infiltració d’ideologies proclius al racisme o al nazisme, en alguns estaments de l'Estat que, no pel fet de ser incipient, ens ha de deixar d'alarmar pel que pot tenir de tendència si no s'ataca de soca-rel.

En aquest sentit m'han semblat especialment escandaloses les paraules de l’Inspector Cap de la Comissaria del Districte Centre de València, en un acte públic organitzat per l'ultra dreta i no sols pel seu contingut sinó pel mateix fet de que un alt comandament de la policia accepti i li permetin participar activament en un acte que des de la seva convocatòria es preveia conflictiu, atesos els antecedents de qui l'organitzava i hi participava.

Va dir "los inmigrantes que llegan en patera son todos delincuentes y expresidiarios", va afirmar sense embuts l'Inspector, enmig de l'entusiasme dels assistents a l'acte organitzat per VOX, “para mí, inmigración ilegal es igual a delincuencia”, va continuar, emulant les teories del partit d'extrema dreta. I va seguir , desgranant unes afirmacions que després han negat i refutat des del propi Ministeri d'Interior del que depèn la policia nacional de la que es un alt comandament, l'inspector: “desde hace cinco años nosotros ya no trabajamos con delincuentes nacionales” .. "la práctica totalidad de la delincuencia de la calle es de inmigrantes ilegales" .. "en las pateras todos te confiesan ser delincuentes y expresidiarios”

"Yo siempre hago la misma broma, cuando hago un detenido, les puedo asegurar, aquí tengo algún policía de mi comisaría, cuando hacemos un detenido nacional digo que en lugar de a comisaría le vamos a pasar al centro de especies protegidas del Saler" va afirmar entre aplaudiments enfervoritzats dels assistents i unes expressions de  satisfacció dels dirigents de VOX presents, difícilment dissimulables.

I va finalitzar desmuntant i fent befa de les dades aportades pel Ministeri d'Interior en el sentit que dues terceres part de les detencions a Espanya corresponen a ciutadans d'origen espanyol. “cuando oigo que el porcentaje es del 30 o 40 por ciento, para mí es algo totalmente absurdo que no tiene que ver con la realidad porque, nos guste o no, la práctica totalidad de los detenidos por policía y guardia civil son extranjeros.

De manera immediata s'ha obert per part de la Policia Nacional una informació reservada per esclarir els fets i depurar responsabilitats, però per desgràcia plou sobre banyat i de fet fa poques setmanes es va tenir que obrir una investigació interna quan el comissari de la policia de Paterna va decidir aprofitar la celebració de la festivitat del patró de la policia per fer un reconeixement de gratitud a una empresa de seguretat privada que presideix el líder de la formació d'extrema dreta España 2000.

Es per això que quan alguns analistes ben intencionats ressalten la tendència a la baixa de VOX a  les darreres enquestes, me preocupa més que quan proclamen el creixement del partit ultra, i es que allò que es realment preocupant es la capacitat d'influir que te aquest partit sobre el PP en tant que li resulti necessari per poder assolir el govern, i aquesta capacitat continua ben viva, i no sols això sinó també una capacitat prou notable d'influenciar sectors tan vitals per salvaguardar el sistema democràtic com son les forces de seguretat o el poder judicial. Fixar-se únicament en la suposada disminució de les expectatives electorals dels ultra dretans sols condueix a la desmobilització dels antifeixistes, i en aquest sentit no podem fer una sola passa enrere.

Notícies relacionades