Es Born, una plaça per a les persones

Carta de M. Jesús Bagur i Joana Gomila

Es Born, una plaça per a les persones

La recuperació de la plaça des Born per als vianants és una demanda històrica de la ciutadania i un compromís del PSM Més Per Menorca que pretén recuperar la plaça més emblemàtica i d'un gran valor patrimonial com a espai de convivència i segur, que sigui un lloc de trobada i que s’ompli de vida i d’activitats. I des de l’inici d’aquesta legislatura, tot l’equip de govern ha estat d’acord en anar fent feina perquè aquest projecte fos realitat.

Per açò, es va redactar una primera memòria de recuperació de la plaça des Born que es va posar a l’abast en un procés de participació ciutadana amb diferents col·lectius, associacions i agents socials, amb una enquesta i espais de ciutadania. La conclusió va ser que majoritàriament la plaça des Born ha de ser per les persones i que era important treballar amb diferents aspectes:

  • Millora de les infraestructures i la pavimentació
  • Adequació a les necessitats de mobilitat dels veïns i dels comerciants
  • Recuperació de l’espai on es puguin celebrar tota mena d’esdeveniments lúdics, culturals, turístics, esportius…
  • Que les filletes i els fillets puguin disposar de més espai de joc i de passeig segur al carrer.
  • Avançar en la ciutat que volem ara i en un futur, dissenyada i adaptada a les persones (i no als cotxes)
  • Poder gaudir i mostrar als visitants el nostre nucli antic, tal com fan les ciutats històriques arreu d’Europa.

A partir d’aquell moment i de les conclusions del procés de participació ciutadana l’ajuntament comença a treballar per aconseguir aquest objectiu. Amb diferents actuacions previstes a curt, mitjà i llarg termini. Amb el primer que es treballa és amb la mobilitat i per açò:

  1. Es compren els terrenys de l’OAR per fer-hi un nou aparcament provisional que ara està en la fase final i que aquest haurà d’absorbir els aparcaments de la plaça des Born. També es van ampliar diferents aparcaments a la zona de canal salat, el cementeri o a la zona de les pistes de tenis el POICI, entre d'altres.
  2. Es millora la senyalització dels aparcaments existents i es dissenyarà un mapa on es pugui veure tots els aparcaments dissuasius.
  3. Es demana que es modifiquin la senyalística a l’entrada a Ciutadella, amb l’objectiu que els vehicles que entren al nucli antic es redirigeixin cap als aparcaments dissuasius existents i d’aquesta manera evitar que la majoria de gent entri amb cotxe pel camí de Maó.
  4. Es dissenya la nova mobilitat a la zona específica del Born que permeti que els residents tinguin accés a ca seva, s’asseguri l’accés en el repartiment de mercaderies, s’augmentin els aparcaments per velos, nova distribució de càrregues i descàrregues, aparcaments per persones amb mobilitat reduïda, el carril velo cap a l'escola des Born, etc.
  5. Es compren els elements per delimitar la zona que serà pels vianants, com s’ha fet a moltes ciutats, que es fa una primera fase de forma provisional fins que es fa la rehabilitació definitiva com s’ha fet a Barcelona, a València o a Maó.

Per altra banda, ja s’han duit a terme diferents activitats a la plaça des Born que impliquen haver de buidar-la contínuament. Així es va fer el passat mes d'abril per la fira del llibre, i ja en tenim d'altres de previstes: com la trail Camí de Cavalls, Concert de la banda, activitat del Teatre des Born, esdeveniments esportius del 9 de juliol, Sant Joan, etc… el que evidència la importància que aquesta plaça sigui per al gaudi de la ciutadania. Omplim la plaça de vida i activitats perquè sigui un nou espai de convivència ciutadana.

A mig termini es preveu la redacció del projecte de millora de la plaça, així com l’aprovació i execució del pla de mobilitat sostenible i la modificació de l’ordenança d’ocupació de la via pública. A llarg termini es duran a terme les obres de rehabilitació i millora de la plaça des Born.

En conclusió, el nostre objectiu és que la plaça des Born sigui un espai de trobada i de gaudi per als vesins i vesines de Ciutadella i de les persones que ens visiten, duent a terme, de manera planificada aquestes actuacions, com ho estem fent des de fa molts mesos perquè la seguretat i mobilitat de la ciutadania és molt important i no es prendran decisions a l'atzar.

Per açò, es proposa que el tram de plaça entre Correus i el teatre des Born sigui per als vianants. Aquest desig va més enllà de la conjuntura actual amb l’ampliació de l’aparcament de la plaça de la Pau. No oblidem que l’objectiu és tenir una Ciutadella més accessible i amb una mobilitat sostenible, amb aparcaments dissuasius per reduir el trànsit rodat en el centre, sobretot a l’estiu que el volum de trànsit augmenta considerablement.

Per tant, entenem que no s'ha d’aturar aquest procés de millora de la mobilitat de Ciutadella, que les decisions que es prenen són fruit d'una planificació i que aquestes ajuden a millorar la mobilitat a la plaça des Born i al nucli antic, i que també ompliran d’activitats la plaça des Born i la faran més amable per a les persones.

 

Ciutadella de Menorca, 10 de maig de 2023

Joana Gomila Lluch i M.Jesús Bagur Benejam