Intervenció de Maite Salord sobre l’abocador de Milà al plenari de gener 2015

Tots entenem de la importància que poden tenir unes filtracions a l’abocador de Milà o una mala ampliació de Milà. Conseqüències, en primer lloc ambientals greus però, també, econòmiques i socials.

La resposta que el conseller Villalonga ha donat al problema ha estat, al nostre paper, absolutament desafortunada perquè ha actuat, d’una banda, amagant informació; i, de l’altra, escampant ombres de dubte sobre polítics i tècnics sense acabar d’acusar ningú i, sobretot, obviant les seves responsabilitats.

Anem a repassar el fets més importants.

Milà

• El desembre de 2013 (3 mesos després de la inauguració de l’ampliació) es detecten els primers problemes de filtracions a l’abocador des Milà. En diu res el conseller Villalonga a l’oposició? No. Va convocar el Consorci de Residus per informar? No. És l’octubre del 2014, en una interpel·lació del grup socialista, que el tema es fa públic per primera vegada.

• El desembre de 2014, Medi Ambient clausura temporalment les cel·les de Milà. En diu res el conseller Villalonga a l’oposició? No. Va convocar el Consorci de Residus per informar?. No. No fins que el tema apareix a la premsa, mesclat amb qüestions personals entre el conseller i l’empresari que va fer l’ampliació, qüestions en les quals no hi hem entrat mai.

• És a partir d’aquí, però, que el conseller es posa les piles i comença una carrera desenfrenada per rebatre les acusacions que es fan des de la premsa i no troba altra manera de fer-ho que cercant culpables per tot i de tot, excepte ell mateix, és clar. En aquesta carrera ridícula per llevar-se la responsabilitat de damunt, rep tothom (tècnics i polítics), amb insinuacions (tira la pedra i amaga la mà) que mai acaba de dir del tot (perquè sap que se la juga) i cercant una confusió que ja li va bé. Lògicament, la premsa li va de ressò.

• Per tant, sense entrar en el fons de la qüestió, la gestió política que ha fet del tema el conseller Villalonga és nefasta i només ha compartit la informació, en un tema molt greu, quan les notícies que apareixien als mitjans l’han forçat a fer-ho. En aquest sentit, agraïm molt la reunió amb les tècniques del Consorci, que va ser molt clarificadora, reunió que, públicament, havíem demanat des del PSM Més per Menorca.

Així, anem a veure què ha dit i què ha amagat el conseller per defensar la seva actuació.

• Canvi de projecte. Ha insistit molt en el fet que hi havia dos projectes d’ampliació, com si això fos una irregularitat. Quan es presenta el projecte al Govern Balear, des de DG de Residus hi troben problemes i açò origina que el gestor (Mora) renunciï al projecte de la UTE-GEMMA i presenti un nou projecte, el de TERRATEST, per solucionar la impermeabilització. Hi havia deficiències i l’empresa no aportava solucions. Per açò, per qüestions tècniques, es va optar per fer un nou projecte.

• Aquest nou projecte és el que el senyor Villalonga es troba quan entra a governar el juny de 2011, un projecte que adjudica el setembre de 2012. I l’adjudica vostè, senyor Villalonga, quan ja fa més d’un any que governa. I del projecte, quan es va inaugurar l’obra va dir, vostè i el senyor Tadeo: “El president del Consell Insular ha destacat les garanties ambientals d’aquesta obra precisament enguany que es compleix el 20 aniversari de la declaració de Menorca per part de la UNESCO com a Reserva de Biosfera. Per la seva part, el president del Consorci de Residus Urbans i Energia de Menorca i també conseller d’Economia, Medi Ambient i Caça, Fernando Villalonga, ha reiterat que aquesta infraestructura compta amb un sistema d’impermeabilització amb un factor de seguretat vuit vegades superior a l’obligatori.” Aquestes paraules encara es poden trobar a la pàgina web del Consell, a la nota de premsa que van enviar aquell dia.

• Després d’haver adjudicat vostè el projecte i d’haver-ne cantat les excel·lències, ara diu que tota la culpa és del govern anterior. I ho diu admetent que ni se’l va mirar i que no sabia res que abans se n’hagués fet un altre. Quina ha estat la seva gestió, senyor Villalonga? Què fa vostè com a conseller? Alaba projectes sense haver-se’ls mirat abans? Es veu que sí. Ara, si no funcionen, ja és culpa de l’altre. Les seves excuses són de pati d’escola: quan recrimines a un fillet que hagi tirat una pedra a l’altre, resulta que el culpable és qui li ha donat la pedra, no qui l’ha tirada.

A més, vol vendre que el fet que els tràmits del projecte els hagués fet l’anterior govern impedia que el PP el pogués modificar o, fins i tot, deixar dins un calaix, cosa absolutament falsa perquè vostè mateix ho va fer, per exemple, amb el Pla Director Sectorial de Comerç o el de Carreteres.  Per tant, senyor Villalonga, qui adjudica aquest projecte és vostè i si l’hagués volgut canviar, ho podria haver fet perfectament. Per tant, ni haver-hi dos projectes és, des del punt de vista polític, res sospitós; i, sobretot, vostè és qui adjudica el projecte i, per tant, el seu únic responsable a nivell polític.

• Dit això, entrem ja en el que és realment important: les deficiències que presenta el projecte. Està molt bé que vostè vulgui depurar responsabilitats. Des del PSM Més per Menorca, també. Ara bé, el titular de premsa que “El PP durà Milà a Fiscalia” és fals: el que s’aprova és iniciar una investigació. Ho celebram, després d’haver vist que vostè ho ha fet al revés: primer, es veu acusat damunt el diari i obre el ventilador sense calibrar les conseqüències de la seva irresponsabilitat, posa ombres de dubte damunt polítics i tècnics (que no es poden defensar) i, el que és més greu, tapa la seva preocupant manca de gestió; després, obre una investigació. Lamentable.

• I entraré ara en un tema que hem sembla clau: quins són els motius del retard del concurs per la gestió de Milà? El 2010 es va fer una pròrroga d’un any per preparar la documentació del nou concurs, una documentació complexa que vostè va trobar pràcticament enllestida. Tanmateix, ha estat tres anys i mig a treure el nou concurs (les bases no es publiquen al BOIB fins dia 8 de gener). Per què? Per qüestions tècniques? No. Per quin motiu, idò? D’aquest tema no n’ha volgut dir res, l’ha tapat mentre parlava d’altres que no tenen tant de pes.

• El que un conseller i un president amb cara i ulls haurien fet amb aquest tema tan greu i que està –o hauria d’estar- per damunt de diferències polítiques és: 1) compartir-lo, des del principi, amb l’oposició, que hauríem actuat amb responsabilitat; 2) compartir-lo, des del principi, amb els membres del Consorci; 3) preocupar-se de cercar solucions, també des del principi, i no esperar a haver de córrer quan el tema ja és massa greu; 4) ser conscient que ens hi jugam el futur de l’abocador de Menorca i tots sabem quina és l’alternativa: o és que ja li aniria bé que haguéssim de dur a cremar els residus a Son Reus, amb l’increment de cost que això suposaria?