La planificació de l’àrea de salut de Menorca es regeix per les retallades i no per les necessitats poblacionals i estacionals

Informes de l’IB-Salut demostren que la planificació de l’àrea de salut de Menorca es regeix més per les retallades en la despesa que en ajustar-se a les necessitats poblacionals i estacionals

Maite Salord denuncia que la gestió de la salut a Menorca sembla “una fàbrica que planifica les vacances reduint la producció, en compte de centres que han de donar un servei sanitari públic”

El PSM Més per Menorca ha tingut accés, a través de respostes parlamentàries, als informes dels hospitals de l’IB-Salut que compten amb la previsió i planificació de la feina dels professionals sanitaris durant el període estival. Aquests documents han permès conèixer que els hospitals no s’han adaptat a les necessitats poblacionals i a la demanda assistencial, sinó tan sols a contenir la despesa per personal i evitar noves contractacions per cobrir les vacances, amb l’únic objectiu de complir amb el pla de les retallades del Govern. Aquest és el cas també de l’Hospital Mateu Orfila i de l’àrea de salut de Menorca.

La coordinadora i consellera del PSM Més per Menorca, Maite Salord, explica que això perjudica no sols la qualitat assistencial sinó l’accés als serveis de salut. Salord trasllada el que s’ha posat de manifest en les respostes del Govern, referides a l’estiu, al que ha passat aquestes festes de Nadal i cap d’any: als serveis d’urgències les llistes d’espera eren de més de 30 persones i els temps d’espera de dues hores. Per altra banda, les llistes d’espera per a especialistes i intervencions quirúrgiques no disminueixen, ans el contrari augmenten, tot i no disposar de les darreres dades i segons versions no oficials a les que ha tingut accés el PSM Més per Menorca.

Salord afirma: “feta la lectura dels informes, sembla més l’adaptació de fàbriques que planifiquen les vacances dels seus treballadors el mesos d’estiu reduint la producció per tal d’evitar substitucions, que no centres que donen un servei públic de sanitat que en període estival no sols ha de donar cobertura a la població resident sinó també als turistes que necessiten de l’assistència. Els actuals gestors sanitaris no saben què tenen entre mans”. El mateix ha passat durant les passades festes de Nadal i Cap d’any. Tot apunta a què la gestió dels recursos humans s’ha fet seguint els mateixos criteris, el que explica la situació caòtica que s’ha viscut aquestes darreres setmanes en què la població incrementa, i incrementa especialment els efectes derivats de l’època gripal.

Així, per exemple, els informes revelen entre d’altres les següents dades:

  • A l’Hospital de Son Espases es varen tancar 139 llits, i s’assenyala que “en ningún caso se cerrarán plantas completas, de esta forma el personal no tiene que cambiar de ubicación y evitamos la imagen de otra planta cerrada”.
  • A l’Hospital Mateu Orfila: s’ha substituït el 57,48% dels contractes d’enfermeria a l’estiu, i el 51,41 % d’auxiliars d’enfermeria, el que vol dir que més del 40 % restant no s’ha substituït i per tant s’ha reduït del funcionament normal, en unes circumstàncies -l’estiu- de major demanda poblacional.
  • A l’Àrea de Salut de Menorca la substitució d’enfermeria i d’auxiliars en atenció primària ha estat del 0 %. Al TER del 19.03 % i del TEL el 18.07%.

En lloc de reforçar els serveis sanitaris en èpoques de major demanda assistencial, per població o per qüestions sanitàries, l’Ib-Salut planifica les vacances dels seus treballadors de forma que es redueix la presència de metges, infermers, auxiliars, etc. als centres de salut i hospitals, que en cap cas són substituïts el 100%. Les conseqüències les vam viure l’estiu passat, i les hem tornat a viure aquestes festes de Nadal i Cap d’any.

(Adjuntam la resposta parlamentària amb els informes dels hospitals de Son Espases, H. Mateu Orfila i àrea de salut de Menorca per planificar el període estival de 2013)

Planificació d’estiu de l’Àrea de Salut de Menorca

Informe planificació estival dels hospitals del Servei de Salut