Maite Salord proposa que el Consell posi a disposició el seu múltiplex per a garantir la recepció dels canals en català

El PSM Més per Menorca demana a Tadeo que s’impliqui per a garantir la recepció de tots els canals en català

La consellera Maite Salord proposa que s’utilitzi el múltiplex del consell insular per a garantir la recepció de qualitat de TV3cat, 3/24 i Súper 3/C33

Maite Salord, coordinadora i consellera del PSM Més per Menorca ha presentat avui una moció, que es debatrà en el proper plenari del Consell de Menorca, en la qual demana al govern insular que s’impliqui per a garantir la recepció de tots els canals de televisió en llengua catalana a partir del l’1 d’abril de 2015.

La regulació estatal de l’espai radioelèctric preveu suprimir canals de TDT per deixar freqüències disponibles per a la telefonia mòbil de 4a generació. Salord considera que aquesta reordenació no pot servir d’excusa per suprimir canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Val a dir que la normativa contempla la supressió d’un dels dos mÚltiplex que actualment tenim a les Illes Balears.

TV3, C33, Super 3 i 3/24

En aquest sentit, el PSM Més per Menorca recorda que des del Parlament ja han fet dues peticions. En primer lloc, instar el Govern perquè asseguri la recepció dels actuals canals de la CCMA (TV3, 3/24 i Súper 3/C33), i que presenti al Parlament una proposta que ho faci possible. I en segon lloc, que reclami de l’Estat una consideració específica, per tenir llengua pròpia, per a les Illes per a mantenir, igual que ho fa Catalunya, els dos múltiplex autonòmics. “El Govern ha d’explicar si ha defensat aquesta especificitat o no, i quines gestions ha fet”, explica el diputat Nel Martí.

“No basta quedar-nos només amb TV3”, diu Nel Martí. “No podem acceptar una altra retallada en la recepció de canals en llengua catalana, que compartim amb altres comunitats, perquè aquest és un element important per a la normalització i la cohesió lingüística”.

Atès el poc interès del govern Bauzá en les propostes presentades per MÉS al Govern, els PSM Més per Menorca, a través de la seva consellera Maite Salord proposa prendre en consideració l’alternativa defensada per vàries entitats culturals balears en la que es proposa utilitzar els muÚtiplex dels consells insulars per a assegurar la continuïtat de la recepció dels canals en llengua catalana.

A les Illes Balears disposam actualmente de dos múltiplex d’àmbit autonòmic a través dels quals podem veure:

– Múltiplex 1 (que correspon al canal 26): TV3Cat, 3/24 i C33/Super3.
– Múltiplex 2 (que correspon al canal 65): IB3, IB3 HD i Canal 4.

La reordenació de l’espai radioelèctric significarà la utilització del canal 65 per als serveis de telefonia mòbil de 4a generació i, per decisió del Govern espanyol, l’eliminació d’un dels 2 múltiplex autonòmics. Concretament, desapareixerà l’ubicat al canal 65, que actualment ocupen IB3, IB3 HD i Canal 4.

Per aquest motiu, el Govern i IB3 ja han començat a fer passes perquè la televisió pública es pugui continuar veient, però al canal 26 (per on actualment emeten els 3 canals de la CCMA). Han retirat d’aquest múltiplex un dels 3 canals de la CCMA (el 3/24) i l’han passat al múltiplex del canal 65, que a final d’any desapareixerà.

Al final, si el Govern Bauzá no canvia de plans, a partir de dia 1 d’abril del 2015, a les Illes haurem perdut com a mínim un canal català dels que fins ara veiem i els altres de la CCMA, si es poden veure, es veuran amb una qualitat deficient.
Hi ha alternatives

Maite Salord proposa que s’utilitzin els múltiplex insulars (ara mateix en tenim 1 per a Mallorca, 1 per a Menorca i 1 per a Eivissa i Formentera) per a mantenir, i fins i tot augmentar, l’arribada de canals en llengua catalana a través de la TDT.

En aquest sentit, es proposa usar els canals de què disposen els consells insulars per a emetre-hi IB3 i IB3 HD i aprofitar per a complir amb el marc legal que indica que la televisió autonòmica ha de realitzar desconnexions per a cadascuna de les illes i oferir-hi una intervenció significativa als consells insulars.

D’altra banda, el múltiplex autonòmic podria donar cabuda a TV3Cat, 3/24 i C33/Super3 i fins i tot a Esport 3, amb garanties de qualitat.