On són els 31 milions d’euros per al català?

En què es gasta un govern que renega de la llengua pròpia els més de 31 milions d’euros que cada any arriben per a la normalització lingüística?

Aquesta és la pregunta que es fan Maite Salord i Nel Martí després de comprovar que el finançament autonòmic contempla una aportació específica per a la normalització lingüística de més de 31 milions d’euros, i és la pregunta que traslladen al Govern Bauzá. “Un Govern que para la mà per rebre recursos per al català, però que per darrera els canvia per propostes que el debiliten i marginen”, diu la coordinadora dels menorquinistes, Maite Salord.

En 5 anys les Illes Balears hem rebut més de 155 milions d’euros en concepte de normalització lingüística a partir del sistema de finançament autonòmic aprovat l’any 2009, més de 31 milions cada any, però en canvi el govern Bauzá redueix any rera any les aportacions destinades a promoure el coneixement i ús de la llengua catalana, elimina acords i programes creats per aquest fi i estableix mesures que es mouen en sentit contrari a la normalització de la llengua pròpia de les Illes Balears, com són l’eliminació del requisit del català en la funció pública o la implantació del TIL com excusa per fer que el català deixi de ser la llengua vehicular i d’integració a les escoles.

El PSM Més per Menorca demana al Govern que expliqui en què s’ha gastat l’Executiu els més de 31 milions d’euros dels anys 2012 i 2013, i a què els destinarà durant el 2014; i com justifica aquest apartat del finançament autonòmic quan la sexa praxis és la de eliminar o reduir totes les mesures, programes i serveis vinculats a la normalització lingüística. Els menorquinistes volen saber també si el president Bauzá pensa defensar aquesta aportació en el procés de negociació d’un nou sistema de finançament autonòmic per a les Illes Balears.

Com es pot veure en la pàgina 33 (document adjunt), quadre 1.2.2.2 Recursos para política de normalització lingüística, al 2009 el valor era de 31,297 milions d’euros. Aquesta quantia haurà variat al 2013 i al 2014, però en cap cas haurà baixat. Aquest (adjunt) és un document publicat pel Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas, penjat a la web del ministeri (liquidación del modelo de financiación de las CC.AA 2009). És a dir que, amb el nou sistema de finançament, aplicat des del 2009, les Illes Balears han rebut més de 155 milions d’euros, sense comptar amb el 2014. Més de 31 milions anuals definits i aplicats a partir del fet diferenciador de què les Illes Balears, igual que Catalunya, País Valencià, Galícia i País Basc tenen una llengua pròpia, diferent de la llengua espanyola, que ha de ser defensada i promoguda com a patrimoni viu, tal com estableixen els respectius estatuts d’autonomia.

Nel Martí, diputat del PSM Més per Menorca demana al Govern que “abandoni el fanatisme contracultural en el qual s’ha instal·lat i recuperi el sentit de país que va inspirar la llei de normalització de 1983 impulsada per un govern popular”.

Quadres liquidació 2009