El senador del PSM-EN, Pere Sampol, proposa dues iniciatives per intentar corregir les decisions “inexplicables” del govern espanyol pel que fa al sector elèctric. Per una part, demà defensarà dins la comissió d’Economia del Senat una esmena al Projecte de Llei complementària d’Economia Sostenible per tal de derogar el Real Decret-Llei 14/2010 sobre mesures urgents per a la correcció del dèficit tarifari del sector elèctric.
D’altra banda, Sampol ha explicat en roda de premsa junt amb el secretari general del PSM-EN, Biel Barceló, que defensarà una moció per instar a la creació d’una ponència d’estudi de la realitat del sector per tal d’establir una nova manera de calcular el preu de l’electricitat. Així, Sampol, amb aquestes propostes posa en evidència la desorientació en les decisions del govern espanyol ja que tan sols beneficien a les empreses hidroelèctriques i nuclears, “les úniques que obtenen beneficis espectaculars”.
“És molt greu el que està passant , i no està justificat que un govern socialista afavoreixi grans empreses multinacionals, amb paradisos fiscals reconeguts i que reparteixen enormes beneficis, mentre contracten ex presidents com José María Aznar i Felipe Gonzàlez. I tot això, al mateix temps que pugen un 11% el preu de la llum als consumidors”.
Sampol denuncia que amb el Real Decret-Llei 12/2010, de 23 de desembre, para la correcció del dèficit tarifari es responsabilitza en exclusiva al sector de l’energia fotovoltaica “mentre les nuclears i hidroelèctriques venen l’electricitat a un preu molt superior als seus costos”.
“Tenint en compte el sistema elèctric espanyol, les decisions de l’executiu socialista són inexplicables i fins i tot absurdes perquè el sistema tarifari actual és pervers”. Sampol, per això, aposta per la creació d’una ponència que estableixi un càlcul just del preu de l’electricitat.
D’aquesta manera es podrà compensar la greu situació de supervivència de les empreses dedicades a les renovables ja que han vist com es reduïen les primes exponencialment. Fet, però, que ha permès obrir un debat a nivell estatal i europeu sobre la relació dels govern amb les energies renovables i menys contaminants.
En aquest sentit, Biel Barceló lamenta que el govern espanyol “no faci una aposta clara i a llarg termini per les energies renovables, sinó tot el contrari, al posar traves al seu desenvolupament”.
Esmena derogació dèficit tarifari
Moció creació ponència estudi energia