Saturats i embafats

Saturats i embafats

Fa uns anys vàrem descobrir que dins el mapa dels sons de Barcelona se n’hi havia afegit un de nou, el so que provocaven les rodetes de les maletes que els turistes arrossegaven en el seu trànsit entre les estacions de tren o bus i uns allotjaments que, en bona part no estaven legalitzats per a ús turístic, era un dels símptomes que la ciutat es trobava en greu perill de “morir d’èxit”. 

Idò els darrers estius, a alguns pobles de Menorca, el renou de les rodetes ha començat a formar part de la quotidianitat, com ho és trobar-se amb més desconeguts que amb gent del poble, a les cues del forn o de la carnisseria o les botigues de fruita, i quan i més a les cafeteries o restaurants. Un símptoma, també, del progressiu avanç cap a la "mort d’èxit” de la nostra illa, sense necessitat de consultar dades d’ocupacions dels llits turístics o dels càlculs de població flotant que cada any es prodiguen i que, en tost de provocar l’alarma lògica d’unes xifres que aborronen la pell, semblen trobar unes autoritats més proclius a continuar fent “estudis de càrrega” que a prendre les determinacions necessàries i urgents que són necessàries per corregir un rumb que ens conduirà a un progressiu enderrosall d’aquells que saps com comencen, però que moltes vegades no aturen fins que s’ha enderrocat tota la paret.

Promoció turística

Aquests dies és notícia el viatge de la presidenta de les Illes Balears a la ITB de Berlín, amb l’objectiu confessat de promoure el “turisme sostenible” i, en llegir-ho se’m torna a aborronar la pell. Si el turisme alemany, que representa ja un 27% de la totalitat dels visitants, va créixer l’any passat un 9% de tal manera que es va arribar a la brutal xifra dels 5 milions de turistes, que es pretén des del Govern acudint a una fira que té com a finalitat promoure el turisme? Vol ara el Govern impulsar que a més dels 5 milions de turistes, diguem-li normals o habituals o freqüents o com es vulguin anomenar, en venguin alguns centenars de milers més, açò sí, aquests nous serien turistes sostenibles? O el que pretén el Govern és continuar per la via del creixement explotant ara noves ofertes que puguin semblar més sostenibles als visitants, per molt que aquí signifiquin continuar consumint territori i augmentant la massificació de carrers i pobles i platges?

Coincidint en el temps els diaris publiquen les dades sobre reserves hídriques que demostren que enguany ens trobam tres punts per davall de les dades de l’any passat que ens situen en els pitjors nivells històrics.

Com també es coneix que les Illes Balears són la comunitat autònoma amb més creixement de la població, de tal manera que en sols quaranta anys s’haurà duplicat, amb tot el que implica consum de recursos i de sòl.

Sòl rústic en mans d'estrangers

Igualment, es publiquen anàlisis que demostren que Menorca, l’antic paradís de la conservació del territori avança amb passes de gegant en el procés de balearització, amb la particularitat que cada dia la quantitat d’hectàrees de sòl rústic en mans d’estrangers s’incrementa.

Si l'element estrella de les mesures que proposa el Govern de Prohens per frenar la saturació turística a les Illes Balears és la pujada de l'ecotaxa, un impost als vehicles vacacionals i no permetre nous allotjaments turístics en edificis plurifamiliars, no sols es demostrarà el fracàs del Pacte per a la Sostenibilitat, del qual ja van sortir moltes entitats quan van veure que no existia voluntat política de canviar la política turística, sinó que estarem consolidant el model turístic que fa possible rompre, a l'alça, any rere any les xifres milionàries d'arribada de turistes.

Cap turista deixarà de venir a les Illes perquè hagi de pagar un parell d'euros més cada dia d'ecotaxa, ni deixaran d'estar saturades les carreteres pels efectes d'aquest impost als vehicles vacacionals, ni ningú deixarà de venir tampoc perquè es prohibeixin nous habitatges vacacionals a edificis plurifamiliars on mai s'haurien d'haver permès. L'estratègia purament cosmètica de les mesures del Govern del PP, sostingut per VOX, està destinada a no tenir cap suport, no la volen els empresaris de lloguer de vehicles, ni la patronal hotelera, ni la patronal de lloguer d'habitatges vacacionals, i ni tan sols VOX.

I per acabar-ho d'arrodonir la mateixa Prohens dedica el seu esforç a promoure més turisme a la fira turística ITB de Berlín, per molt que ho vulgui disfressar de "turisme sostenible" i és que, qui pot creure que s'impulsa cap mena de turisme sostenible quan es preveu que enguany arribin un 10% més de viatgers que incrementaran la sensació d'angoixa i saturació que ja ha arribat a límits insostenibles les passades temporades? I consti que és ben coneguda la recepta a aplicar: Limitar l'entrada de vehicles de lloguer, eliminar progressivament els lloguers vacacionals, i no sols als edificis plurifamiliars, prohibir els lloguers vacacionals en sòl rústic i impulsar una campanya massiva d'inspeccions, acompanyades de sancions exemplaritzants a l’oferta il·legal. I consti que no és cap recepta nova, és prou coneguda. No són necessaris nous pactes per una sostenibilitat en la qual els que l’haurien d’impulsar no creuen. Es tracta simplement d'aplicar allò de FETS I NO PARAULES!

Fa poques setmanes el Ministeri de Consum va entregar un llistat de 7.000 habitatges turístics que es comercialitzen a les Illes sense fer públic el seu número de llicència turística, d’un total de 22.000 habitatges que s’anunciaven. Serà interessant valorar d’aquí a unes setmanes quantes inspeccions s’han fet, quants expedients de sanció s’han obert i, al cap de poques setmanes més, quantes sancions s’han imposat i quantes s’han fet efectives. Aquest és el test per valorar si des de l’administració s’actua de manera seriosa i contundent, o si ens continuen entretenint fent nous estudis de càrrega. Tota la resta pot quedar perfectament en fum de formatjada, és a dir, en un tres i no res.

Ramon Orfila i Pons