Una vegada més diem NO a les prospeccions

Demanam al Consell Insular de Menorca que s’adreci al Ministeri i que, si és necessari, utilitzi les vies administrativa i penal (davant la Fiscalia de Medi Ambient) per evitar que el projecte sísmic de SEABIRD EXPLORATION afecti Menorca

Aliança Mar Blava ha presentat un escrit davant el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme on denuncia el frau de llei del projecte “Campanya sísmica en àrees lliure del Golf de Lleó”, de la promotora Seabird Exploration.

Balears Diu NO

Segons la denúncia presentada per Mar Blava, la nova Llei 21/2013 d’Avaluació d’Impacte Ambiental, el projecte esmentat s’ha de tramitar ex novo, i no com una continuïtat d’un projecte anterior, arxivat l’any 2014. Amb aquesta tàctica l’empresa impulsora evita els tràmits d’informació pública i l’estudi d’impacte ambiental.

És per això que demanam, i durem una proposta al Ple en aquest sentit, al Consell Insular que s’adreci al Ministeri d’Indústria, i que si és necessari utilitzi les vies administrativa i penal (davant la Fiscalia de Medi Ambient), per evitar les prospeccions petrolieres a prop de la costa Menorquina.

Cal recordar que en el Ple del CIM de l’octubre del 2014, i a proposta, també, del PSM Més per Menorca, ja es va aprovar per unanimitat la següent proposta d’acord:

1- El Ple del Consell Insular de Menorca insta el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient a denegar la consideració de tràmits realitzats en el nou procediment d’avaluació d’impacte ambiental del projecte sísmic “Campanya sísmica en àrees lliures del Golf de Lleó, davant les costes de Catalunya i Balears” de la promotora Seabird Exploration FZLCC.
2- El Ple del Consell Insular de Menorca insta el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient a tramitar el nou procediment d’avaluació d’impacte ambiental del projecte sísmic “Campanya sísmica en àrees lliures del Golf de Lleó, davant les costes de Catalunya i Balears” de la promotora Seabird Exploration FZLCC des del principi, sense poder considerar realitzats, de cap manera, cap dels tràmits de l’expedient finalitzat.

Com afirma la portaveu del PSM Més per Menorca al Consell, Maite Salord, “malgrat aquest acord, el Ministeri segueix amb els tràmits sense obrir un nou procediment d’estudi d’impacte ambiental i, per tant, el Consell ha d’actuar amb contundència al respecte”.

Per la seva banda, el diputat Nel Martí, vol recordar que “també s’ha de tenir em compte que els sondejos sísmics que es preveuen en el projecte afecten el Corredor de Migració de Catacis (ZEPIM) del Mediterrani. Aquesta coincidència hauria de ser motiu suficient perquè la declaració d’impacte ambiental sigui desfavorable, i l’autorització negativa, qüestió exposada per Mar Blava en les seves al·legacions perquè fos inclosa en l’estudi d’impacte ambiental previst en una tramitació completa, ex novo.”