Al-Aaiun

Article publicat per Eduard Riudavets

No trob prou adjectius, o no els encert. Hauria de ser un escriptor com cal per explicar el que sent. Indignat, cabrejat, furiós, enrabiat…

El que està passant a El Aaiun ultrapassa la meva capacitat d’expressió. A l’altra costat de la Mediterrània, tot just davant les Illes Canàries, s’està portant a terme un genocidi. Es tortura, s’assassina, s’empresona, s’apallissa…i no es noU, fa més de trenta anys que dura. I ara més, més encara. No hi ha paraules. La sinistra dictadura marroquina està trepitjant els drets humans amb absoluta impunitat. Manté tot un poble sota una bestial ocupació militar i ofega en sang qualsevol protesta.

Qui ha aixecat la veu?. On són les condemnes del Govern Zapatero?. Per què estan callats?. Per què no tenen el que s’ha de tenir per condemnar la brutalitat?. Per què?.

Mentre tant l’Estat Espanyol segueix venent armes al Marroc. Armes que s’estan utilitzant per a la repressió del poble sahrauí. Per assassinar. Quina vergonya. Mai m’he sentit espanyol, ara don gràcies de no ser-ho. No vull tenir res a veure amb aquesta colla de covards, de còmplices, de consentidors…

No tinc paraules, però per sort el Parlament de les Illes Balears sí les va tenir. Un dia després de l’atac brutal de l’exèrcit marroquí contra el campament de la dignitat vaig tenir l’honor de llegir una declaració institucional. Ben poca cosa és, però infinitament pitjor és el silenci. El silenci és complicitat.

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL SOBRE VIOLACIONS DELS DRETS HUMANS AL SAHARA OCCIDENTAL

Fa més de trenta-cinc anys que el poble sahrauí viu desposseït de la seva terra i de la capacitat de decidir sobre el seu futur. Durant tot aquest temps, els sahrauís han viscut dividits entre els que patien el dur exili dels campaments de refugiats a Tindouf i els que vivien als territoris ocupats, víctimes d’una insuportable repressió que els ha fet conèixer les desaparicions, la tortura i la negació de totes les llibertats. El poble sahrauí dels territoris ocupats ha viscut i viu una cruel situació de discriminació a la seva pròpia terra.
Fa poques setmanes una gran quantitat de sahrauís dels territoris ocupats varen alçar, a poc quilòmetres d’El Aaiun, un campament de haimas amb l’objectiu de denunciar les seves insostenibles condicions de vida. Es tractava d’una protesta pacífica que ràpidament va créixer, fins a reunir més de 20.000 persones. En la matinada d’ahir, 8 de novembre, l’exèrcit i la policia marroquins varen iniciar un brutal atac contra aquest campament i contra tota la seva població, inclosos infants. Aquest atac ha desfermat els episodis de violència a la ciutat, en què la població sahrauí és objecte d’atacs per part de forces de l’ordre i de població civil.
Aquests esdeveniments coincideixen amb l’inici d’una nova ronda de negociacions entre Marroc i el Front Polisario, cosa que posa de manifest la nul•la voluntat del règim marroquí d’arribar a una solució negociada. Una vegada més, la comunitat internacional ha reaccionat amb incomprensible complaença davant les violacions als drets dels sahrauís.
El Parlament de les Illes Balears condemna el brutal atac de l’exèrcit i la policia marroquins als campaments de protesta alçats pels sahrauís al costat de la ciutat del Aaiun.
El Parlament de les Illes Balears insta el govern espanyol, la Unió Europea i les Nacions Unides a emprendre mesures efectives adreçades a la protecció dels drets humans al Sahara Occidental.
El Parlament de les Illes Balears reitera la necessitat d’una sortida al conflicte que sigui justa, pacífica i respectuosa amb la legalitat internacional i amb el dret d’autodeterminació del poble sahrauí.