Article opinió – Clàudia Pons – “No tenc temps”

“No tenc temps”, “vaig de cul”, “quin estrès”… Segurament són frases que sentim i deim cada dia com si sigui una situació normal, perquè si no fos així, sembla que no treballes o no produeixes. Què ens ha passat? Està clar que el concepte del temps ha sofert  un canvi important amb la incorporació de les noves tecnologies. Perquè, ara que tenim més ajuda a casa o a la feina, amb la incorporació d’aparells que faciliten les tasques de la llar (rentaplats, aspiradors, rentadora, microones…), ordinadors, programes, mòbils, etc. no hem aconseguit guanyar temps? Com ho devien fer les nostres àvies? A què dedicam el temps que en principi hem estalviat en la realització d’algunes activitats? Segurament, aquests avenços tecnològics són la principal causa d’aquesta acceleració del ritme de vida i de feina… que, tot i ajudar-nos, també ens roben temps.

En el meu cas, crec que aquesta percepció d’insatisfacció és deguda a diverses raons: ser massa perfeccionista, que tot i que pot semblar una bona qualitat no sempre ho és, perquè s’ha de trobar un equilibri entre allò que feim i el temps que hi dediquem, per no ser ineficients ni dedicar massa temps a coses que no ho valen. D’altres vegades no faig allò que crec que hauria de fer, encara que hi pensi moltes vegades durant el dia… i acab ajornant la tasca una i una altra vegada. I com deia el William James, un dels fundadors de la psicologia moderna, “res és més esgotador que l’eterna resistència d’una tasca incompleta”.

Realment no tenim temps o realment no el podem o volem trobar? Com pot ser que no tinguem o trobem temps per a coses que realment ens importen? Hem de millorar alguns hàbits que tenim quant a la gestió del temps.

Així que, a partir d’ara, intent prioritzar, planificar, i em poso a fer les coses just puc, per treure’m la feina o els compromisos el més prest possible… i així tenir més temps per a coses que m’importen.

Aquesta vegada, m’havia anotat a l’agenda que aquesta setmana havia d’escriure el text per passar a en Pepe… I aquesta vegada, l’he entregat a temps! No té la qualitat que realment m’agradaria (sobretot quant al contingut), però ja serà millor quan trobi un tema que m’inspiri per escriure.