CAN SAURA obre les portes: ENHORABONA CIUTADELLA !

Divendres ja era la quarta jornada extremament calorosa des de principis d’agost. Ni les ombres durant el dia ni l’arribada de la nit aconseguien refrescar mínimament l’ambient i, és clar, la calorada era el tema de conversa de tothom. Per açò —digaume pessimista— temia que les activitats d’obertura de Can Saura Cultural poguessin no ser un al·licient prou poderós per vèncer la resistència d’anar a passar una vetllada… no a la fresca, sinó a la calda!

CAN SAURA obre les portes: ENHORABONA CIUTADELLA !

IDÒ NO: feliçment, em vaig equivocar. Les fotografies que corren per les xarxes socials mostren un pati de Can Saura ple a vessar. Sobretot gent de Ciutadella però també d’altres pobles de Menorca, i en menor mesura alguns estiuejants, van respondre amb entusiasme al que, de manera clara i explícita, va ser una festa d’empoderament del poble d’un nou espai per a la cultura i la realització d’activitats socials.

 

És una llàstima que cap mitjà de comunicació no vagi aparèixer per Can Saura, i que no hagin tret cap informació sobre aquest esdeveniment, sens dubte el més significatiu de l’estiu menorquí d’enguany. Està clar que els mitjans, més atents als famosos de moda que ens visiten, no van percebre ni valorar la importància que pel poble de Ciutadella té la recuperació d’aquest casal. També és lamentable que entre els fets noticiables de la jornada tampoc vagin considerar prou important donar cobertura a la nova edició d’Illanvers, una de les cites literàries més importants de l’agenda cultural menorquina de cada any, i que va ser l’activitat estrella de l’obertura de Can Saura.

CAN SAURA obre les portes: ENHORABONA CIUTADELLA !

Ciutadella està d’enhorabona. La jornada de portes obertes va fer esglaiar molts ulls i va fer obrir moltes boques amb el lògic gest de sorpresa de qui encara no havia vist com ha de quedat de preciós aquest palau restaurat. La gent demanava què s’hi farà a partir d’ara, tothom volia saber quin contingut omplirà les seves sales grans i lluminoses, i els regidors de l’Ajuntament eren allà per respondre i recollir suggeriments, que sempre va bé. I també per escoltar com, de manera unànime, tothom comentava l’enorme despropòsit que hauria estat malbaratar aquest edifici per instal·lar-hi uns jutjats. Quina animalada!

 

Can Saura ja està obert, és una casa de tothom i per a tothom. Amb la titularitat recuperada, ara l’Ajuntament ha de preparar un bon pla d’usos, i encarregar i executar el projecte museogràfic que converteixi Can Saura en un dels espais culturals de referència de Menorca. Ara és el moment també de pensar globalment els equipaments culturals de Menorca, perquè cadascun ofereixi uns serveis i unes activitats diferenciats. No es tracta de tenir el mateix a cada lloc, sinó de crear una xarxa diversa, dinàmica i coordinada, que vagi completant un mapa de centres culturals públics ric i complementari.

CAN SAURA obre les portes: ENHORABONA CIUTADELLA !

Sense ànim de ser exhaustiu: a Maó, el Teatre Principal és ja un equipament plenament consolidat, amb una capacitat d’atracció de públic ferma i una gestió ben orientada. Ca n’Oliver, a poc a poc, es va obrint camí com a espai d’art; el Museu de Menorca, amb la nova museografia que començarem a executar aquesta tardor, es convertirà en un museu d’arqueologia i història modern, atractiu i interactiu. El Convent de Sant Diego d’Alaior, gràcies a la col·laboració entre el Govern, el Consell i l’Ajuntament, es prepara per convertir-se en el centre de referència de l’etnologia i la cultura gastronòmica de Menorca. I ara arriba el torn de Can Saura Cultural, on es traslladarà l’exposició permanent del Museu Municipal de Ciutadella, i que desenvoluparà altres serveis i activitats que ara no em correspon explicar, perquè és l’Ajuntament de Ciutadella qui, al llarg dels properes mesos, ens donarà a conèixer l’ambiciós projecte que s’està dissenyant per donar vida a aquest fantàstic casal.

 

EL CONSELL INSULAR de Menorca contribuirà amb el suport institucional i amb recursos econòmics a la posada en marxa de Can Saura Cultural, com ja ho estam fent amb els altres equipaments culturals que esmentava més amunt i que, repartits pels diferents municipis, no són només un espai local, sinó que presten un servei cultural i social a la ciutadania de tota l’illa i als visitants que, cada vegada més, cerquen activitats alternatives al sol i la platja.

CAN SAURA obre les portes: ENHORABONA CIUTADELLA !

Enhorabona, Ciutadella, perquè amb la recuperació de Can Saura heu consumat una conquesta social llargament reivindicada. El fet que hagueu preferit guanyar un espai per a la cultura abans que treure doblers amb un lloguer, parla bé de la sensibilitat i l’aposta d’una ciutadania que ha entès que la cultura, com diria Terry Eagleton, és la teranyina de relacions d’una societat amb els sentiments, la convivència, la memòria, l’afinitat, el lloc, la comunitat, la plenitud emocional, el gaudi intel·lectual i la sensació que, malgrat tot, tot té sentit.

 

CAN SAURA obre les portes: ENHORABONA CIUTADELLA !

Miquel Àngel Maria Ballester

Coordinador PSM – Més per Menorca

Conseller de Cultura i Educació