Celebram la diada de Sant Antoni amb un passeig per Madina Minurqa

Targetó 2014
Els menorquinistes hem organitzat una nova excursió oberta a tothom per aquest diumenge dia 12 amb motiu de la propera Diada de Sant Antoni. La trobada serà a les 10,00 hores a la Plaça de ses Palmeres i, des d’allà començarà el recorregut a peu.

Us proposam un passeig per la Madina Minurqa –la Ciutadella musulmana- que es va trobar Alfons III, el 1287. Així, l’itinerari tindrà quatre punts bàsics: la Catedral, l’antiga mesquita; ’Ajuntament, el qasr  o Almudaina; l’església de Sant Francesc,  Mayilis o Palau; i, finalment, el Mirador del port, des d’on parlarem de l’alfonduq o antiga casa de contractació comercial.

Durant aquest passeig guiat Jaume Sastre ens explicarà quina era la ciutadella musulmana que es va trobar Alfons III.

Jaume Sastre (Palma, 1947)
Cursà estudis a l’Escola de Magisteri de Palma (1963-66). És llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Medieval) per la  UB (1974) i doctor en Història General per la UIB (1987). L’any 1982 fou guardonat amb el Premi d’Investigació Ciutat de Palma. D’entre les obres publicades cal assenyalar: La aportación mallorquina a la Santa Ramada 1398-99 (Palma 1980), Las barracas menorquinas: construcciones rurales de piedra en seco (1989), Menorquins a la Florida (1991), Alguns aspectes de la vida quotidiana a la Menorca medieval (1995), Els llibres d’obra del Palau Reial de l’Almudaina, 1309-1314 (2001) i L’exportació de sal i pega des de les Pitiüses (1311-1343) (Premi Vuit d’agost 2007).  Actualment  és professor d’Història Medieval a la UIB.

Segons Maite Salord, “aquesta diada mostra la importància que ha adquirit aquest fet en la nostra identitat, una diada de pau, cultura i convivència. No es tracta de celebrar una victòria, ni d’exaltar la història del vencedors i ignorar la dels vençuts. No es tracta, tampoc, d’ignorar la història anterior a aquest fet. Es tracta de constatar avui la importància d’aquella herència cultural, social i lingüística dels anys anteriors i posteriors a la conquesta. Aquest és un tros d’història molt important per l’esdevenir de l’illa, ja que a partir d’aquell moment la cultura islàmica, que deixà una profunda marca a bona part de la ribera mediterrània, donà pas a Menorca a una cultura nova i diferent en creences, costums, formes de vida, i sentida, pensada i expressada en un idioma, el català, que fins a dia d’avui parlam els menorquins”.

El 17 de gener de 1287, dia de Sant Antoni Abat, es produí el desembarcament de les tropes del rei Alfons el Liberal a la ribera nord del port de Maó des de l’illa del mig del mateix port, ara anomenada Illa del Rei, on tenia muntat el campament des del dia 5 de gener. El 21 de gener de 1287 es produí la capitulació del rais musulmà al Castell de Sent Agayz (Santa Àgueda).

No hi ha dubte que Menorca és un territori clarament delimitat des d’un punt de vista geogràfic, amb uns trets culturals i lingüístics propis, amb una història diferenciada i amb un entramat econòmic específic. Per tant, un dia com el d’avui és un dia de commemoracions, però també de reivindicacions. És un dia, també, que ha de servir per reafirmar la identitat i la llengua dels menorquins i menorquines.

Segons Nel Martí, “Després de molts anys de reivindicacions,  la Diada del Poble de Menorca ja s’ha consolidat. Ben igual, emperò, avui, i tot i que ens vam pensar que ja no seria necessari, volem seguir reivindicant,  amb més força que mai ,el menorquinisme i la menorquinitat, davant els atacs sistemàtics i continus que les actuals administracions governades pel PP fan a la llengua i cultura dels menorquins, que disfressades d’un fals bilingüisme o de la llibertat d’elecció de llengua només pretenen arraconar-la”.

Aquesta ja serà la tercera de les “excursions per la diada: coneix un tros de Menorca”. Així el 2012 vam visitar l’Illa del Rei i el port de Maó i el 2012 el Castell de Santa Àgueda.

targetó_diada_2014_

Us adjuntem el Dossier que s’utilitzarà durant l’activitat. ” Un passeig per Madina Minurqa”,  Jaume Sastre i autors diversos.

 

Dossier Un passeig per Madina Minurqa (12 gener 2014) Jaume Sastre i autors diversos