Ciutadella obre a la ciutadania la iniciativa de recuperació de la plaça des Born per als vianants

L’Ajuntament de Ciutadella ha presentat aquesta setmana la memòria de recuperació de la plaça des Born per als vianants, una iniciativa que ha de permetre que aquest indret emblemàtic esdevengui un espai obert a la ciutadania i lliure de vehicles en la seva major part. A partir d’aquest moment, s’obrirà un procés de participació ciutadana i de presentació de la iniciativa als grups polítics municipals, a la Comissió de Patrimoni Municipal, a les entitats veïnals, al Consell Infantil i Juvenil, a les associacions empresarials i a la ciutadania en general, per tal de definir el projecte a executar i per procedir a la redacció i a l’aprovació del projecte d’obres.

El projecte dona resposta a una demanda històrica en la qual la totalitat dels grups polítics hi estaven d’acord, però que fins ara ningú no havia escomès. És per açò que l’equip de govern ha apostat molt fort per una actuació que, tot i que mantindrà l’actual fisonomia de la plaça, permetrà recuperar-la per al gaudi de la ciutadania, i farà que la major part de l’espai sigui zona lliure de vehicles. D’aquesta manera, la plaça podrà esdevenir un espai únic per a la celebració de tota mena d’esdeveniments lúdics, culturals, turístics i esportius; tot plegat, valorarà també la riquesa patrimonial que l’envolta.

Així, l’àmbit d’actuació es preveu a tota la plaça, un espai d’uns 10.900 metres quadrats en el qual es considera mantenir el passeig elevat al centre, així com una zona perquè hi puguin circular els vehicles que s’incorporen a la plaça des de sa Muradeta. Així mateix, s’enderrocarà el quiosc i es recuperarà la simetria del passeig, i es recuperarà la imatge global de la plaça des Born. Les reformes inclouen, doncs, una plaça per a vianants d’uns 4.500 metres quadrats, el passeig superior, una zona de trànsit limitat, una zona d’aparcaments de serveis municipals, una zona de trànsit rodat i carril velo, i una zona pendent de definir que podria donar cabuda a una bossa d’aparcament, càrrega i descàrrega, taxi, etc.

L’objectiu és, en qualsevol cas, convertir la plaça des Born en un nou espai obert per a Ciutadella i que esdevengui el nucli de la vida social, cultural i comercial del municipi, juntament amb altres espais ja existents a la ciutat. A la vegada, també es volen millorar infraestructures i elements malmesos després d’anys sense actuacions importants, con també renovar el sistema d’enllumenat públic, el clavegueram, la xarxa d’aigua potable i el mobiliari de la plaça, que a la vegada s’adaptarà per a persones amb mobilitat reduïda.

Tampoc no cal oblidar l’aposta que, des de l’equip de govern, es fa per la mobilitat sostenible. De fet, l’actuació està concebuda com una acció valenta i decidida pel que fa a aquesta qüestió; amb la qual cosa s’afavoriran els desplaçaments a peu i en velo, i es reordenaran les bosses d’aparcament al nucli urbà i al nucli històric per convertir la major part de la plaça en un espai amb prioritat per a vianants.

Ciutadella obre a la ciutadania la iniciativa de recuperació de la plaça des Born per als vianants