Demanam que el Consell mantengui el suport a Illanvers, un espai de trobada entre la poesia, la música i la pintura de Menorca

Des de la conselleria de cultura del CIM, s’ha comunicat als organitzadors d’Illanvers que deixaran de rebre l’ajut necessari per poder dur a terme l’activitat, que ja s’ha convertit en tot un referent en la vida cultural menorquina.

Des de fa nou anys, Menorca té, cada estiu, una cita obligada: el recital poètic Illanvers. Es tracta, com l’han definit els seus coordinadors, els poetes Pere Gomila i Sergi Cleofé, d’un espai de trobada entre la poesia, la música i la pintura. Una proposta suggerent que, a través de la multiplicitat de formes artístiques, ofereix a l’espectador -sempre amb el rerefons indefugible de l’illa- la possibilitat de viure una experiència artística en alguns dels indrets més bells de Menorca: a la Torre de Fornells, al costat de la mar; als jardins de S’Hort de Sant Patrici, a Ferreries; al Parc des Freginal, a Maó; al Pati des Convent, a Alaior; o el Bastió del Governador a Ciutadella.

Aquestes trobades artístiques han permès posar de costat les mirades i les veus dels artistes més joves, d’aquells que tot just comencen a fer-se sentir, i les d’aquells que ja duen anys de bagatge, anys d’experiència. D’un present ric i fecund a un futur més que esperançador, aquests versos i aquestes imatges, embolcallats per música suggerent, són un exemple més de la vitalitat cultural de l’illa, una terra petita però generosa en pintors, poetes, músics i escriptors.

Els recitals d’Illanvers, tanmateix, van molt més enllà d’una nit d’estiu en què es viu l’art intensament: un llibret recull els poemes llegits en cadascuna de les edicions i una pàgina web (illanvers.cat) permet retornar, una vegada i una altra, des de qualsevol punt de la geografia, a la veu dels nostres poetes.

Tenint en compte que la mateixa consellera de cultura, senyor Baíllo, en la presentació del llibret de l’any passat, va manifestar: “Podran gaudir de les veus i les composicions poètiques i musicals dels nostres artistes, en aquests espais meravellosos que formen part del nostre patrimoni històric. La presència aquí d’aquests poetes joves i no tan joves ens posa de manifest que les inquietuds literàries, musicals i artístiques de la nostra illa són ben vives, i que Menorca segueix inspirant poesia, música, paraules, paisatges, sons, somnis, sensacions. En definitiva, Menorca segueix enamorant i inspirant bellesa. (…) Que sigui per molts anys.”

Així, no entenem per què, ara, la mateixa consellera vol retirar el suport del Consell a Illanvers, una forma diferent –i que no s’hauria de deixar perdre- de visitar Menorca a través del vers, de la imatge i de la música.

Per tot això, la portaveu del PSM Més per Menorca durem, al pròxim ple del mes de juny, la següent proposta d’acord:

El ple del Consell Insular de Menorca insta la consellera de cultura a continuar donant suport, econòmic i tècnic, al recital poètic Illanvers, un espai de trobada entre la poesia, la música i la pintura de Menorca. que ja fa nou anys que es realitza i que s’ha convertit en un referent dins la vida cultural de l’illa.

Com afirma la portaveu del PSM Més per Menorca, Maite Salord, “el Consell Insular de Menorca no pot desvincular-se d’Illanvers, una de les propostes culturals més emblemàtiques de la nostra illa. Amb un cost econòmic ajustat i amb un èxit de participació inqüestionable, es fa molt difícil poder entendre les motivacions de la consellera de cultura per retirar-li el suport del Consell. Esperam que la situació es pugui reconduir, pel bé dels menorquins i de la cultura de la nostra illa.”