Demanam un IVA súper reduït per a democratitzar la cultura i perquè aporti valor afegit als destins turístics de les Illes

MÉS i PSM Més per Menorca demanen al Govern de l’Estat que s’apliqui l’iva super reduït del 4% al cine, teatre, llibres electrònics i material escolar

Aquest dimarts a plenari i dijous a la Comissió de Cultura es debatrà la següent proposta de MÉS: “El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de l’Estat espanyol a establir de forma immediata l’IVA súper reduït del 4% a tots els béns i serveis culturals així com al material escolar”. S’adjunta la proposició no de llei que es debatrå i votarà dimarts en la comissió permanent de cultura i educació.

Segons el diputat Nel Martí, la pujada del 8 al 21% de l’iva cultural (o del 4 al 21% en el cas del material escolar) ha repercutit de forma molt negativa tant en la producció com en la distribució i exportació de béns i activitats culturals, contribuint a la destrucció d’ocupació i a l’empobriment cultural de les Illes Balears.

Martí recorda el compromís del Govern amb el sector audiovisual que a través de la Llei audiovisual definia com a sector estratègic per a la nostra comunitat, com a dinamitzador de l’economia i com a plataforma de promoció turística. Idò, amb la decisió del Govern Rajoy de pujar l’iva al 21% l’activitat i el dinamisme del sector s’ha vist greument reduïda i perjudicada. Els costos d’un rodatge s’han multiplicat fent les Illes hagin perdut competitivitat i atractiu per als productors cinematogràfics.
Amb aquesta proposició no de llei el grup MÉS vol defensar que la cultura ha de ser una font de valor afegit i d’atractiu del desti i dels productes turístics que s’ofereixen des de les Illes Balears.

IVA escolar

Segons les darreres dades oficials les Illes Balears tenen un 28% de persones en risc de pobresa. Amb aquesta situació comprar el material escolar al 21% de l’iva suposa un veritable via crucis per a moltes famílies. Cal recodar que que abans de la pujada de l’iva, els productes de papereria considerats material escolar estaven gravats amb un iva súper reduït del 4%.

L’increment de l’iva ha fet que durant aquest curs la despesa escolar per alumne que paguen les famílies s’hagi incrementat més d’un 10%, increment que moltes famílies no han pogut assumir.

Martí critica al govern Rajoy per una decisió tan antisocial i tan perjudicial pel sector cultural de les Illes Balears. “Hem perdut el nord quan s’aplica el 4% a les revistes pornogràfiques i el 21% al material escolar. Això no és ni just ni raonable. S’ha de canviar ja.”