Demanarem que Consell i Parlament reprovin les declaracions del Ministre Soria en defensa de les prospeccions petrolieres,en una clara contradicció amb el manifestat pels càrrecs del PP de Balears

Volem a més, que el Ministeri paralitzi els projectes actuals i no n’autoritzi de nous, seguint criteris mediambientals

En el passat Ple del Consell Insular de Menorca, la portaveu del PSM Més per Menorca, Maite Salord, va interpel·lar el president Tadeo sobre les prospeccions petrolieres que es volen fer a les Illes, malgrat les reiterades peticions del Parlament de les Illes Balears i del Consell de Menorca, a més d’altres institucions, en el sentit de paralitzar-les. 

Lamentam la poca sensibilitat del Govern de l’Estat amb la voluntat expressada al Parlament i al Consell de Menorca, i amb la realitat ambiental i socioeconòmica de Menorca ja que estam d’acord que tenir l’illa envoltada de prospeccions petrolieres és la pitjor promoció turística que es pot fer de Menorca, com a destí turístic, com a Reserva de Biosfera i com a generadora de productes de qualitat.

Com ja vam manifestar en el Ple del Consell Insular de Menorca del mes de gener, valoram de forma positiva el fet que la institució hagi presentat al·legacions al projecte de prospeccions en el Golf de València, presentat per l’empresa “Capricorn Spain Limited”. En aquests moments, ens preocupa, també, un altre projecte que afecta encara més directament Menorca: el de l’empresa “Spectrum Geo Limited”, la qual va presentar la seva sol·licitud al Ministeri d’Indústria el 22 d’octubre de 2013. Tanmateix, fins dia 20 de gener no se’n va informar el Consell Insular d’Eivissa i no sabem si aquesta informació va arribar, també, al Consell Insular de Menorca perquè el president Tadeo no va saber respondre la pregunta que li vam plantejar en el Ple de gener. D’altra banda, segons “Amics de la Terra de Mallorca”, a més del projecte presentat per “Spectrum Geo Limited”, n’hi podria haver un altre de Repsol que perjudicaria la costa nord-est de Mallorca.

Després de setmanes de declaracions de dirigents del PP de les Illes en contra de les prospeccions, el Ministre Soria va defensar, en la Convenció Nacional del PP celebrada a Valladolid el passat cap de setmana, a la qual, entre d’altres, hi va assistir el President del Consell Insular de Menorca, la necessitat de dur a terme prospeccions petrolieres per tal de dinamitzar el sector industrial de l’Estat, en una clara contradicció amb les manifestacions dels polítics balears del PP.

Per tot això, davant aquestes contradiccions evidents dins el PP, el PSM Més per Menorca demanarà que el Ple del Consell Insular de Menorca i el Parlament de les Illes Balears insti el Ministeri d’Indústria a paralitzar els projectes de prospeccions petrolieres que es volen dur a terme a prop de les Illes Balears. També, que no autoritzi cap més projecte de prospeccions petrolieres al Mediterrani.

Finalment, també demanarem que es reprovi la declaració del ministre d’Indústria, Sr. Soria, feta durant la Convenció Nacional del Partit Popular, en què defensava la necessitat de dur a terme prospeccions petrolieres per tal de dinamitzar el sector industrial de l’Estat, contradient, així, el manifestat pels dirigents polítics del seu partit a les Illes.

Com afirma Maite Salord, “una vegada més, es posa de manifest que, en el tema de les prospeccions petrolieres (o d’altres combustibles), no hi ha una línia dreta-esquerra sinó Madrid-Illes Balears. És una incoherència inacceptable dels dos partits que han tingut el govern de l’Estat votar una cosa a Madrid i una altra quan són a ca seva. El pes d’aquestes empreses és inqüestionable i a Madrid troben totes les portes obertes. Ni PP ni PSOE han aturat aquest tema on l’havien d’aturar”.

El més greu d’aquest tema és, segons el diputat Nel Martí, que “mentre el PP té aquesta posició al Congrés de Diputats, que és la voluntat també del Govern de l’Estat, el PP a Menorca i a les Illes, fins i tot el Govern de les Illes, s’omplen de paraules en contra de les prospeccions. El cert és, però,que la darrera paraula la té el Ministeri: està disposat el Govern Balear i el de Menorca a plantar cara, més enllà de declaracions de bones intencions, a Madrid? O es limitaran a ser simples espectadors de decisions preses? Aquesta és la clau.”