El lloguer turístic en rústic

Article d'opinió - Josep Juaneda

El lloguer turístic en rústic

Des del de 2003, amb l'aprovació del PTI i, posteriorment, amb la seva revisió, l'any 2023, Menorca ha comptat amb un model territorial coherent que ha permès un desenvolupament social i econòmic respectuós amb l’entorn. Un dels pilars del PTI és que els pobles i les ciutats estan preparades perquè hi visquem els residents, mentre que es delimitaven una sèrie d’urbanitzacions turístiques per als visitants. A més, una altra de les claus del PTI és la protecció del sòl rústic, ja que s’agafa la premissa que el camp s’ha de destinar a l’ús agrari i ramader. Gràcies a la pagesia, el  camp de Menorca s'ha conservat gairebé intacte durant tots aquests anys. En aquests moments, però, ens trobam en un punt d'inflexió provocat per un altre intent del PP de rompre amb aquest model.

D’una banda, ja ha manifestat la seva intenció d'aixecar la moratòria de places turístiques de Menorca, tot i que encara no coneixem els resultats de l’estudi de capacitat de càrrega de l’illa. En aquest sentit, val a dir que Menorca és l’única illa que no té una borsa de places turístiques i que, per tant,  el Consell no té prou eines per regular els fluxos turístics. A la pràctica, el que vol el PP és permetre l'increment de places turístiques en un moment en el qual Menorca sobrepassa les 200.000  persones durant més de 50 cinquanta dies a l'any. Una xifra que és insostenible si tenim en compte els diferents paràmetres que condicionen un equilibri real entre l'activitat humana i la preservació del territori. Exemples de la ruptura d’aquest equilibri són l’escassetat  d'un recurs natural com és l'aigua, de qüestions com la mobilitat i, en especial, de l'habitatge, que, en els darrers anys, s'ha convertit en el principal problema dels menorquins.

Per l'altra banda, si açò no fos prou, ens trobam que el govern del PP vol permetre el lloguer turístic en el sòl rústic. O sigui, a l'increment de les places hi hem de sumar que moltes d’aquestes places es crearan en rústic.

En altres moments de la història recent, el PP ja ha intentat turistificar altres àmbits de la nostra societat i del nostre territori. És l'exemple de quan va intentar omplir de turistes el litoral de Menorca amb el projecte d'urbanització de Macarella. Ara la història es repeteix. Amb aquesta modificació del PTI que han anunciat volen turistificar el camp de Menorca: arribarem a tenir turistes per dintre dels galliners i tot!

Per aquest motiu, és important explicar el que representarà aquest canvi. Posaré un exemple, suposem que un propietari d'un lloc vol iniciar una activitat turística a la finca. Fins ara, i atenent la normativa, s’havia  de mantenir una activitat agrària per fer-ho possible. De fet, des del PTI de 2003 qualsevol activitat turística en el camp havia de ser una activitat complementària a l'activitat agrària. Hem de recordar que el camp de Menorca és pels pagesos i pageses que són qui saben com cuidar-lo, com protegir-lo i com treure'n profit.

Què fa el PP ara?, li diu a aquest propietari que no fa falta que tengui activitat agrària. O sigui: no li fa falta una família pagesa que cuidi, protegeixi i alimenti a la societat menorquina, i que pot posar turistes dins ca seva. I com deia, segurament fins dins el galliner podran posar els turistes i, fins i tot, potser els estables estaran reservats pels jacuzzis.

En definitiva, esteim davant un altre intent del PP de destruir el model de Menorca que hem conegut durant els darrers anys. En el seu moment, ja van intentar destruir la costa de Menorca fent urbanitzacions a tots els racons, i ara volen també omplir el camp de turistes.

Segurament molts  coneixeu l'artista Rudymentari, però per si no el coneixeu, és un jove menorquí que és un autèntic artista de la música reggae cantada en català, amb unes lletres que fan reflexionar sobre diferents qüestions que ens afecten en l'actualitat. Us recoman que l'escolteu quan tingueu un moment. Per a l’article d’avui és especialment adient la cançó "Terra", que xerra de la importància de la pagesia a Menorca com a forma de vida de cuidar la nostra terra. Idò, com diu la cançó: "La terra serà pagesa o no serà"

 

Josep Juaneda

Coordinador de Més per Menorca

Conseller del Consell Insular de Menorca i portaveu de Més per Menorca al Consell

Notícies relacionades