El PP ha fet servir la seva majoria absoluta al Parlament per rebutjar la tramitació i el debat de la proposició de llei per regular les consultes populars per via de referèndum, que havia estat presentada pel grup PSM-IniciativaVerds-Entesa.
El PP argumenta la seva oposició a tramitar la llei adduint que l’objectiu dels promotors de la llei era fer consultes sobiranistes, extrem que els conservadors asseguren no estar disposats a tolerar. Segons el PP, els ciutadans no reclamen consultes, sinó que puguin trobar feina. També afirmen que altres consultes que s’han fet en d’altres parts de l’Estat han obtingut uns índexs de participació molt baixos.
Per al PSM-IV-ExM, la negativa dels conservadors és “una molt mala notícia per a la maduresa del sistema democràtic”, així com una “negació a l’Estatut”, que a l’article 31.10 recull la competència en la regulació de les consultes populars. Segons la coalició mallorquinista i ecosocialista, “en aquests moments de crisi dels valors democràtics, d’allunyament dels ciutadans de la vida política, cal donar respostes i avançar en la participació ciutadana”.
El diputat nacionalista Antoni Alorda ha replicat al PP afirmant que “no hem de tenir por de donar la paraula al poble, de qui hem de tenir por els demòcrates és de qui no vol que el poble prengui la paraula”
La proposició de llei presentada pel PSM-IV-ExM hauria permès fer referèndums vinculants en els àmbits municipal, insular i balear. També hauria regulat la iniciativa popular per convocar referèndums per la qual cosa establia la necessitat d’arreplegar les signatures corresponents a un determinat percentatge del cens electoral (3 per cent en el cas de consultes per a l’àmbit de les Illes Balears i de Mallorca, 5 per cent per als referèndums a Menorca i Eivissa, 10 per cent a Formentera).
En aquesta ocasió va comptar també amb el suport del PSOE, tot i que els socialistes havien vetat la iniciativa durant la passada legislatura. Malgrat aquesta oposició, el BLOC-PSM-Verds va registrar la llei al Parlament, però l’acumulació de projectes legislatius va fer que decaigués com a conseqüència de la dissolució de la cambra, i no es va arribar a tramitar.
Aquesta era la PNL de consultes populars per via de referèndum de les Illes Balears