El Grup Parlamentari proposa al Parlament regular els referèndums en compliment de l’Estatut, incloent-hi la iniciativa popular: “els ciutadans no poden ser tractats com uns nins petits”
El plenari del Parlament debatrà demà la presa en consideració de la proposició de llei de consultes populars, presentada pel grup parlamentari PSM-IniciativaVerds-Entesa. El portaveu d’aquest grup, Biel Barceló, i el diputat Antoni Alorda han instat avui els grups del PP i del PSOE a aprovar la tramitació de la iniciativa, com un “avanç democràtic” i com un “exercici de transparència”.
Nel Martí ha recordat que l’article 31.10 de l’Estatut recull la competència en la regulació de les consultes populars, i que el Parlament ja va aprovar l’any 2001 per unanimitat una proposició no de llei del PSM-EN que reclamava l’elaboració d’una norma sobre aquesta matèria. “En aquests moments de crisi dels valors democràtics, d’allunyament dels ciutadans de la vida política, cal donar respostes i avançar en la participació ciutadana”. A la qual cosa hi contribuirà aquesta proposició de llei, ja que permetrà “institucionalitzar les consultes populars a les Illes Balears”, i que es vegin amb normalitat.
Per la seva banda, Maite Salord ha recordat que “mai a les Illes Balears hi ha hagut una consulta popular”, sinó que els referèndums en què han participat els ciutadans balears sempre han estat d’àmbit estatal, i ha afirmat que aquest és “un dèficit que s’ha de resoldre i s’ha de normalitzar”. Maite ha destacat la regulació de la convocatòria de referèndums per iniciativa popular (bastaria les signatures d’un 3% del cens en el cas de Balears o de Mallorca, del 5% en el cas de Menorca o Eivissa i un 10% en el cas que fos un referèndum per l’illa de Formentera). Això suposa “empoderar els ciutadans”: “els ciutadans no poden seguir sent tractats com uns nins petits, especialment en moments de dificultats com els actuals”.
PNL de consultes populars per via de referèndum de les Illes Balears