El PSM i MÉS proposen grans acords socials en educació, economia i democràcia front a un Govern “prepotent i antimenorquí”

El Grup parlamentari del PSM Més per Menorca fa una valoració dels “3 anys de retrocessos” transcorreguts de la legislatura, i planteja acords de futur per encarar el darrer any que en queda amb l’objectiu d’aconseguir el canvi i “recuperar el futur”.

Aquesta setmana es compleixen els tres anys de legislatura, des de les passades eleccions al Parlament (celebrades el 22 de maig de 2011). El Grup Parlamentari MÉS, i amb el PSM Més per Menorca, avui n’ha fet una valoració, i ha explicat com encara la recta final de la legislatura per tal d’aconseguir el canvi a les eleccions de l’any que ve.

Nel Martí, el diputat menorquí del Grup MÉS, ha resumit aquest període així: “3 anys de retrocessos, 1 any per a recuperar el futur”.

Nel Martí ha explicat que el Govern Bauzá s’ha caracteritzat, d’una banda, per “la prepotència i l’autoritarisme”: és un Govern que “pràcticament no ha consensuat res amb l’oposició, i ha abusat dels decrets llei”. També “ha traslladat els problemes interns del partit al Govern”: 3 consellers de Salut, 4 consellers de Serveis Socials, 2 d’Economia i Hisenda, 2 de Turisme. 2 d’Interior, 2 d’Educació, 6 directors de l’IB-Salut, 5 secretaris generals de l’IB-Salut…

Martí també n’ha destacat la “manca de planificació”: “ara tanquem hospitals ara no, ara posam impostos ara no… L’únic objectiu que ha tingut clar des del principi, pel seu caràcter neoliberal, ha estat la reducció de serveis públics”.

Finalment, des del Grup MÉS lamenten el caràcter “antimallorquí” i “antimenorquí”, i anti la resta d’illes, del Govern Bauzá: “no defensen els nostres interessos col·lectius davant Madrid (inversions estatutàries, REB, finançament…) i ataquen la cultura pròpia d’aquest país, fins al punt de considerar-la secundària”.

Les conseqüències d’aquest Govern: “en aquest moment tenim una societat menys justa i menys cohesionada que quan el PP va guanyar les eleccions. Hi ha més pobres i els rics són més rics, tenim uns serveis públics reduïts a la mínima expressió, més llistes d’espera…”. A més, la societat està “més crispada i més dividida, com es demostra clarament en el sector educatiu: on hi havia pau, Bauzá ha generat crispació i divisió”. Per tot això “esperam que d’aquí a un any puguem celebrar un canvi”.

Per altra banda, Nel Martí ha explicat com hauria de ser aquest canvi: “necessitam un Govern que tengui altres prioritats, molt diferents a les que ha tingudes el Govern Bauzá. Per una banda, un Govern que pensi en les persones, que pensi en crear una societat més justa i més equilibrada. També un Govern que defensi els interessos de Mallorca i de les Illes Balears i que defensi la nostra llengua i cultura, la nostra manera de ser. I finalment, un Govern que defensi els valors democràtics: la participació, la transparència…”.

El diputat Nel Martí

El parlamentari del Grup MÉS aspira a “aconseguir una societat més justa, cohesionada i amb esperança”. Per això la coalició del PSM Més per Menorca proposa tres grans acords: un acord social per l’educació, un acord social per un model econòmic de futur, i un acord social per a la millora de la qualitat democràtica.

L’acord social per l’educació passaria per “recuperar el diàleg i el consens en matèria educativa, per tal de retornar la normalitat a dins les aules”. Martí considera que “la societat està demanant que la manera de fer de l’actual Govern s’acabi d’una vegada per totes, i que es tengui en compte l’opinió dels experts, dels docents i de tota la comunitat educativa”.

Pel que fa a l’acord social pel model econòmic de futur, Nel Martí critica que “el Govern no s’ha plantejat quin model econòmic necessitam de cara als propers 15 o 20 anys, sinó que continua amb la inèrcia del passat, amb el model econòmic basat en l’especulació”. Per això, “cal un acord amb tots els agents econòmics i socials, escoltar la veu dels experts, per tal de diversificar l’economia, recuperar teixit industrial, apostar per nous sectors estratègics… En definitiva, definir el model d’economia que necessitam per als propers 10, 15 o 20 anys, que generi llocs de feina i prosperitat compartida”.

Finalment, l’acord social per millorar la qualitat democràtica “és necessari perquè en aquesta legislatura hi ha hagut retrocessos contra la llibertat d’expressió i contra la participació (llei de símbols, supressió d’òrgans de participació…), i perquè hi ha d’haver un avanç real per augmentar la transparència, la pluralitat democràtica i per desenvolupar la participació ciutadana, per tal que aquesta no es redueixi a anar a votar cada quatre anys”.

Adjuntam un quadre comparatiu d’indicadors socials i econòmics que posen de manifest els retrocessos dels 3 anys de Govern Bauzá.

3 anys de retrocessos